Великите инвеститори – Уорън Бъфет

Както всяка седмица, така и през настоящата, екипът на Капман избира за вас един от великите инвеститори.

Започвахме с Джон Богъл, продължихме с Бенджамин Греъм, а миналата седмица се спряхме на Майкъл Бъри. Днес идва ред на Уорън Бъфет.

Наричан от мнозина „Оракула от Омаха“, той вече е на 91-годишна възраст, но Уолстрийт следи действията му под лупа.

Уорън Бъфет се появява на бял свят на 30 август 1930 година в Омаха, Небраска.

В над 70-годишната си инвестиционна кариера той е изградил име на един от най-добрите инвеститори за всички времена.

„Първите си акции купих, когато бяха на 11 г. (бел. ред. Бъфет купува 3 привилигировани акции на Cities Service) и заплатих 114.75 долара, казва той.

Като тийнейджър той вече се изявявал като бизнесмен, печелейки 53 000 долара до 16-годишна възраст. Въпреки че не виждал необходимост да ходи в университет и да учи бизнес, Бъфет прилежно се записал в Университета на Пенсилвания, когато родителите му казали да го направи.

През пролетта на 1950 г., когато му оставали само няколко изпита до дипломиране, той открил нещо, което да му харесва в образованието.

Това било Бизнес училището на Харвард, откъдето са излезли много бизнес магнати, щатски президенти и олигарси.

Харвард

Не много известен факт е, че Бъфет не успява да влезе в Харвард, след като не бива одобрен на събеседването.

След този отказ Бъфет бил принуден да потърси друго висше учебно заведение.

Преглеждайки каталог на Колумбийския университет, очите му се спират на едно име, което променя живота му – Бенджамин Греъм.

“Точно бях прочел книгата на Греъм,” си спомня Бъфет.

Книгата се казва “Интелигентният инвеститор,” наръчник за борсов анализ. Бъфет си спомня също така, че откриването на тази книга на 19-годишна възраст е един от най-късметлийските моменти в живота му, тъй като тя му задава рамката от принципи за неговите инвестиции.

По-късно Греъм му предлага работа, но сърцето на Бъфет го дърпало към родната Омаха. Когато излязох от колежа имах 9800 долара. В края на 1956 г. вече имах 127 000 долара. Мислех да се върна в Омаха, да взема няколко курса в колежа и да чета – общо взето мислех да се оттегля. Пресметнах, че можем да живеем с 12 000 долара на година и моите спестявания щяха да покрият това.

Как започва кариерата му

В Омаха наех къща за 175 долара на месец. Казах на жена ми „Бих искал да купя къща, но това е все едно един дърводелец да продаде инструментите си. Парите бяха моят капитал, моят инструмент.“

Нямах планове за партньорство и дори нямах работа. Но нямах притеснения, тъй като можех да се справям сам. Със сигурност не исках да продавам ценни книжа на други хора отново. Но по щастлива случайност, 7 души, сред които някои мои роднини ми казаха „Ти си продавал акции, искаме да ни посъветваш какво да правим с парите си.“

Той основава Buffett Partnership през 1956 година, която купува текстилната фабрика Berkshire Hathaway.

22 година по-късно към Бъфет се присъединява Чарли Мънгър. Днес той вече е на 98-годишна възраст, но продължава да работи редом до Бъфет.

Ако през 1956 г. акциите на Berkshire са били по 20 долара, то днес те вече са с цена от над 530 000 долара (за клас А). Нещо повече – в първите си 20 г. Бъфет постига по-добра доходност от S&P500 с над 10% на година!

Заложете на Америка

Никой, включително и аз, не знам какво ще се случи с пазарите в следващите дни. Едно обаче е сигурно – никога не залагайте против Америка, нищо не може да спре тази нация. Ако заложите срещу тази страна, внимавайте – защото всичко може да се случи на пазарите.

Ако изберете да заложите на Америка, това ще ви донесе успех в дългосрочен план.

Бъфет казва, че е най-добре да заложите на индексен фонд върху широкия индикатор S&P500. Индексът S&P500 е всичко, което е нужно на един инвеститор. Това е индексът, който и аз използвам. В същия индекс инвестира и 90% от средствата фондацията на съпругата ми. Купувайки S&P500, вие всъщност купувате Америка.

Какво обича Бъфет

Макар и на над 90-годишна възраст Бъфет продължава да се наслаждава на кока кола с вкус на череша, бургер и четене на книги. В свободното си време свири на укулеле и да играе бридж с Бил Гейтс.

Обядът с Бъфет и годишното му писмо до акционерите

Всяка година легендарният инвеститор Уорън Бъфет прави благотворителен търг, като платилият най-висока сума печели обяд с него. Печелившият участник в търга може да доведе седем свои приятели на обяда в ресторант Smith & Wollensky в Манхатън.

Това, както и годишното събрание и писмо до акционерите са може би най-чаканите събития от феновете му. В писмото си той споделя мъдрости от инвестиционната си кариера, често признава свои грешки, или прави прогнози за бъдещето.

Ето и кои са основните компании в портфолиото на Бъфет.