Великите инвеститори – Чамат Палихапития

Както всяка седмица, така и в края на настоящата, ще ви представим един от великите инвеститори. Екипът на Капман днес се спря на Чамат Палихапития.

В предходните седмици ви запознахме с Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Карл Айкън, Рей Далио, Бил Акман и Бенджамин Греъм.

Рисковият капиталист Чамат Палихапития е роден в Шри Ланка. Той е един от ранните директори на Facebook.

Прекарва там три години, след което използва натрупаните средства, за да ги инвестира в други компании – Palantir Technologies, Playdom и Bumptop.

Палихапития е основател и на фонда за рисков капитал The Social Capital, който инвестира в стартъпи, като Slack, Wealthfront, Binge и Bustle.

Чамат принадлежи и към групата, която е собственик на тима от НБА Голдън Стейт Уориърс.

Четете още: Как Фед и лихвите влияят на капиталовите пазари?

Инвеститорът обаче прави фурор с компании за придобиване със специална цел (SPAC). Те са използвани от него, за да изведе на борсата доста компании. Примери за това са Virgin Galactic на Ричард Брансън, онлайн компанията за недвижими имоти Opendoor Technologies, доставчика на здравно осигуряване Clover Health и др.

И ако си мислите, че за Чамат всичко е било лесно от детските му години до днес – просто се лъжете. Още на 14-годишна възраст той започва работа в Burger King, за да може да помага на семейството си финансово.

Днес Чамат притежава 1.2 млрд. долара и има общо четири деца.

Явно богатството вече не му е приоритет, тъй като средствата от продадените от него 49% на Virgin Galactic ще бъдат насочени към борбата с климатичните промени.

Известни цитати на Чамат Палихапития

Днес ние живеем в свят, в който е лесно да объркаш истината и популярността.

Едно от нещата, които знам е, че имам вродена способност да правя пари.

Ако искате да сте интелигентен инвеститор, ще трябва да може да разграничавате фактите и новините от измислиците и шума.

Биткойнът е изключително важен, защото корелира с остатъка от пазара.