Взаимен фонд или директно инвестиране

Притежавате известна сума пари, която държите в брой или на депозит в банка. Инфлацията обаче изяжда покупателната способност на тези средства и вие обмисляте следващия си ход.

Какъв обаче да е той, ако притежавате ограничени познания за капиталовите пазари? На всичко отгоре – времето, което можете да отделите за проучвания, анализи и взимането на инвестиционно решение, не е голямо.

Ето и възможностите пред нас:

Взаимен фонд

Фондовете привличат вниманието на все повече хора у нас. Това е популярна форма за инвестиции както в САЩ, така и в Западна Европа. У нас във фондове има инвестирани близо 9 млрд. лева, като сумата е рекордна в историята на индустрията.

Сред плюсовете на фондовете са както професионалното им управление, така и възможността да „победим“ инфлацията чрез подобно вложение.

Да не забравяме и диверсифицирания им портфейл, което означава, че те имат огромен брой инвестиции. Когато една от тях се представя слабо, тя може да се компенсира от останалите.

Препоръчителният хоризонт за вложения е по-голям от година. Дори повечето специалисти са на мнение, че подобни инвестиции следва да правим за поне 3-5 години, дори и 7 години.

Не пропускайте: 5 лева дневно могат да променят живота ви

По този начин ще избегнем негативните пазарни движения и бихме реализирали положителна доходност.

Фондовете на Капман

Управляващото дружество Капман Асет Мениджмънт управлява пет фонда към днешна дата. Нетната стойност на активите възлиза на малко над 85 млн. лева.

Повече информацията за фондовете можете да откриете тук: https://capman.bg/asset-management/

Директни инвестиции на борсата

Тук вече разполагате с океан от възможности. Може да вложите пари както в британски, немски, така и щатски и други компании.

Четете още: Как да ни останат повече пари за инвестиции

Но на какво точно да се спрем? Дали да купим акции на големите технологични компании – Apple, Microsoft, Amazon, или на автомобилните Tesla, Volkswagen? А защо да не инвестираме в социалните мрежи Facebook (компанията вече се казва Meta), Twitter, Snap и др.?

Добрата новина е, че това можете да направите с онлайн базираната платформа на Капман Ctrader. При това покупките могат да се осъществят с няколко клика, след като вече имате договор с компанията като лицензиран посредник.

Какво следва да направим? Свържете се с нас по телефон или имейл или посетете офисите ни в София, Стара Загора или Варна. https://capman.bg/contacts/

Фонд или директна инвестиция?

И двата варианта имат силни и слаби страни, казва председателят на Съвета на директорите на Капман Ангел Хаджийски.

“За да се извърши директен избор на емисии при структуриране на портфейл, основно правило е наличието на базови познания от инвеститора, както и свободно време за тяхното следене.

От друга страна, трябва да се отчете времевият хоризонт на инвестицията както и фазата, в която се намира икономиката.

Палитрата на инструменти и емитенти е огромна, но ако търсим защита от инфлация, то добра стратегия е инвестирането в компании, които са доказали устойчивост при кризи и оперират в сектор, който предлага възможност за развитие”.

Според Хаджийски, „инвестиция в договорен фонд (колективна инвестиционна схема) е най-достъпен и лесен начин за формиране на инвестиция във финансови инструменти“.

От голямо значение е, преди да се пристъпи към инвестицията, да съберете достатъчно информация за типа на фонда, инвестициите, които е направил, нивото му на риск, добре ли е диверсифициран, таксите, които събира за управление и въобще информация, която е необходима за взимане на инвестиционното решение.

Възможността регулярно инвеститорът да извършва операции по записване за малки суми предоставя добра възможност при сравнително ниски разходи, допълва още той.

Какво означава това – да речем, че стартирате с 1 000 или 5/10 000 лева. Във всеки следващ месец ще може да добавяте по 100, 200 или повече лева, с което вложението ви ще расте.

Така парите ще работят за вас, а също така и доходността ще ви носи нова доходност.

Както казва великият инвеститор Уорън Бъфет, „ако не намерите начин да печелите пари, докато спите, ще трябва да работите, докато сте живи“.