В какво богатите хора инвестират парите си?

Въпрос за един милион лева – в какво богатите хора инвестират спестяванията си? Как те увеличат парите си и още по-важно – как подготвят личните си финанси за наближаващата рецесия, като същевременно се борят и с рекордната инфлация?

Еднозначен отговор на този въпрос едва ли съществува, защото всяко домакинство (милионери или милиардери) разполага с различно състояние. Именно от това се определят и инвестиционните опции.

Едно обаче е сигурно – богатите хора знаят, че най-добре пари се управляват, когато диверсифицират инвестициите си. Най-малкото защото, ако в дадена година една отинвестициите не се представя добре, това може да бъде компенсирано от останалите вложения.

Нека видим най-популярните инвестиции на заможните хора по света:

Акции, взаимни фондове и борсово-търгувани фондове (ETF)

Какъв по-добър начин да постигнете по-висока доходност от инфлацията? Богатите хора са наясно с това и влагат парите си както във фондове, така и директно в книжата на определени компании.

И ако си мислите, че акциите и фондовете са само за богатите, определено грешите. Днес е напълно възможно да направите инвестиция на капиталовите пазари дори и с по-малко от 1000 лева. Попитайте експертите от Капман как може да се случи това.

Недвижими имоти

От повече от 200 години недвижимите имоти са една от най-предпочитаните инвестиции. Заедно с акциите, те държат челно място при формирането на богатствата на хората, спечелили сами парите си.

В момента обаче е налице постепенно намаляване на вложенията в имоти, тъй като цените са близки до балон.

Четете още: Първият милион наистина е най-труден, но зависи изцяло от нас

Суровини

У нас е популярно да се купува физическо злато, но днес има далеч по-надеждни начини да влагаме пари в благородния метал. Какво ще кажете за борсово-търгуван фонд, който следи цената на златото или друга суровина?

Доста хора натрупаха пари и от покачването на цените на петрол, сребро, платина, паладий и други.

Алтернативни инвестиции

Макар и в по-малък дял, богаташите имат вложения и в алтернативни инвестиции. Например картини, редки книги, спортни карти и дори уиски.

Криптовалути

Изчислено е, че към днешна дата по света има над 100 000 криптомилионери. Голяма част от тях дължат състоянието си на вложения в най-популярната криптовалута – биткойна.

Непублични компании

Богатите хора са първите, които подават ръка на стартиращ бизнес. Рискът е голям, но пък и доходността е огромна, при положение че той се окаже печеливш. Това може да стане както през инвестиционна компания, така и директно.

Кеш

Богатите хора разполагат с доста свободни средства. Но не защото искат да ги похарчат за луксозни стоки, дрехи и почивки, а защото очакват следващата си инвестиционна възможност.