Два лесни начина да губим пари

Ще попитате – кой иска да губи от парите си? Оказа се обаче, че неволно почти всеки го прави. Как е възможно?

Депозити

При настоящата инфлация, която за България е на 24-годишен връх (бел. ред. 17.3%), всеки, който държи пари на депозит, губи. Доходът от лихвите по депозитите в момента е на исторически ниски нива, макар че в последните месеци се отчита ръст по този показател.

Голяма е вероятността през следващите месеци на пазара да се появят промоционални оферти, но дори и те ще са с около 16% по-ниски от инфлацията.

А това означава, че спестяванията ни губят покупателната си способност. Или иначе казано – преди 12 месеца с 1 000 лева сме можели да купим повече стоки и услуги, отколкото днес.

Според последните данни на БНБ, депозитите на домакинствата в България вече са 70.4 млрд. лв. – за първи път в историята сумата преминава границата от 70 млрд. лв.

Границата от 60 млрд. лв. е преодоляна през октомври 2020 г., а през април 2018 г. за първи път спестяванията минават 50 млрд. лв.

Само за последните 12 месеца българите са спестили 4.8 млрд. лв.

За да се предпазят от инфлацията, част от вложителите търсят други възможности за парите си – инвестиции в акции, вложения във взаимни фондове, борсово-търгувани фондове, имоти, земеделска земя, собствен бизнес и други.

Кредитни карти

Имате ли кредитна/и карти? Инвеститорът Уорън Бъфет често съветва младите хора да не ги използват.

Милиардерът Марк Кюбан пък казва, че много лесно можем да забогатеем със 17% – само като погасим задълженията си по кредитната карта (бел. ред. такива са лихвите по кредитните карти в САЩ по време на изказването на Кюбан).

В България средният лихвен процент по кредитни карти (извън безлихвения гратисен период) в края на юли възлиза на 20.4 на сто.

Това означава, че можем лесно да спестим тези средства, които да насочим към покупки, инвестиции или погасяване на други заеми.

Колко кеш трябва да държим?

Част от експертите по лични финанси са на мнение, че един инвеститор не следва да има кеш, освен парите в авариен фонд, в който да има на разположение месечните си разходи за 6-12 месеца.

Това е един вид фонд „спокойствие“, при положение че останем без работа, разболеем се или трябва да направим голям еднократен разход.

Експертите са на мнение, че всичко останало следва да бъде инвестирано.

Други обаче влагат едва 50% в портфолиото си, а останалите 50% пазят за следващото си вложение. Един подобен инвеститор е Майкъл Ларсън, който управлява парите на Бил Гейтс.

Най-масови са мненията, че следва да държим поне 10-20% от парите си в брой, а останалата част да е инвестирана.

Коя е последната ви инвестиция? Споделете в коментарите под статията. 

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.