Доларът отново поскъпва, еврото е в нокаут

За втори път в рамките на два месеца доларът е по-скъп от единната европейска валута. Вчера еврото падна под паритет и се търгуваше на ниво от 0.994.

За първи път от 20 години насам това се случи през юли.

През последните 24 часа доларът добави малко под 1%, а от началото на годината е на плюс 12.6% спрямо единната европейска валута.

Вчерашното поевтиняване на еврото е в резултат на подновените опасения, че е все по-вероятно Европа, и в частност Германия, както и други големи икономики – като Франция, Испания и Италия, да изпаднат в рецесия.

Управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел предупреди, че по всяка вероятност инфлацията ще достигне двуцифрени стойности за първи път от 1951 г. насам.

Според последните данни, инфлацията в най-голямата европейска икономика е на ниво от 8.5%. Това е най-високата ѝ стойност от близо 40 г.

В същото време „доларовият индекс”, измерващ силата на зелените пари спрямо кошница от други шест водещи валути, нарасна до петседмични върхове.

Това се случва, след като редица членове на Федералния резерв на САЩ повториха агресивна си позиция за затягане (повишаване) на лихвите преди важния симпозиум на Фед по-късно тази седмица.

Според анкета на Ройтерс, мнозинството от икономистите са в очакване на увеличение от 50 б.п., след като през последните два месеца повишенията бяха в размер на 75 б.п.

Миналия месец управителят на Фед Джером Пауъл обясни, че решението през септември ще зависи от постъпилите дотогава данни.

Заседанието на Фед е планирано след по-малко от месец (бел. ред. 20-21 септември).

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.