Еврото на невиждани от 20 години нива

Еврото все още е на крачка от паритет спрямо щатския долар.

Спрямо него единната европейска валута поевтиня с 12% от началото на годината, достигайки нова най-ниска стойност за последните 20 години (бел. ред. 1.0005 долара).

Еврото вече няколко пъти през последните търговски сесии отбеляза минимални стойности от 2002 г., откакто беше въведено за разпращане в еврозоната.

Преди една година курсът все още беше над нивото от 1.20 долара.

Това се случи на фона на нарастващи очаквания за рецесия в Европа и пореден ръст на цените на газа, както и опасността от предстоящ недостиг на доставките за зимата.

Американската валута, от своя страна, беше подсилена от очакванията, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвите по-бързо и по-рязко от ЕЦБ.

Припомняме, че единната европейска валута се търгуваше на ниво от около 1.15 долара през февруари.

Повишенията на лихвите отвъд океана дадоха нови сили на долара, докато Европейската централна банка е на път да предприеме своето първо увеличение на основната лихва.

В настоящите несигурни времена инвеститорите предпочитат щатската валута, както и швейцарския франк, като ги смятат за активи убежище.

Това се засилва още повече от факта, че войната между Русия и Украйна се води на границата с ЕС.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да покачи лихвените проценти с до 0.75 пункта този месец, след подобно повишение през юни. Все повече трейдъри обаче залагат на възможността повишението да е от 1%.

От своя страна, ЕЦБ се очаква да повиши лихвата с 0.25 базисни пункта през идната седмица.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на валута