Защо е важно да платим първо на себе си и какво означава това?

В света на личните финанси има няколко основни версии за това каква част от доходите ни трябва да пестим.

Според част от експертите в областта, следва да започнем с 10%. Други са на мнение, че сумата трябва да е двойно по-висока.

Почитателите на правилото 50/30/20 са на мнение, че половината от доходите ни трябва да отиват за кредит/наем, но също и за храна и комунални разходи.

Общо 30% пък следва да отделяме за забавления и желани покупки (дрехи, почивки), а 20% да се заделят за бъдещето ни.

Има и трета група, която е на мнение, че процентът трябва да е най-голям в най-активните ни години на нашата кариера. Тези специалисти може би имат право, тъй като след 60-годишна възраст едва ли ще можем да печелим толкова, колкото на 40, например.

Разбира се, повече винаги е добра идея, но не това е най-важното в този материал. Днес ще се спрем на популярен израз, който казва, че първо трябва да платим на себе си.

Какво означава това?

Независимо каква заплата получавате за труда си през месеца, възможности за пестене винаги са налице. Въпросът обаче е, че това трябва да е наш приоритет, ако искаме да сме подготвени за бъдещото.

Или иначе казано, първото нещо, което следва да направите след превод на заплатата ви, е да заделите процента, който сте си определили, че ще пестите.

Платете първо на себе си, а не на всички останали – банки, ВиК, електроразпределителни дружества, топлофикации, сот, интернет, телефон и т.н.

Четете още: Какво означава FIRE и как можем да я постигнем?

При положение че получавате 2000 лева, колкото е средният месечен доход, според НСИ, за първото тримесечие на 2022 г., това означава заделени 200 лева на месец – примерът е за спестяване на минималните 10% от доходите ни.

200 лева съвсем не са много пари, още повече с настоящата инфлацията в страната. Но все пак са едно добро начало. Важното е да сме постоянни и да не харчим вече спестеното.

Масово обаче хората първо плащат сметките си, харчат остатъка и за спестявания в повечето случаи не остава почти нищо.

Едно е ясно – бъдещето зависи от вас самите и вие можете да го промените. В случай че вече имате натрупани между 6 и 8-месечни разхода във фонд за аварийни нужни, то тогава можете да помислите и за инвестиции, съветват експертите от Капман.

След това можем „нашите“ 200 лева да добавяме към инвестицията ни, за да могат парите ни да работят за нас.