Златото с най-ниската си стойност от над 2 години

 

Златото поевтиня до най-ниското си ниво от близо 2.5 години – на фона на очакваното ново повишение на лихвите от Федералния резерв, както и заради изнесените данни за безработицата и продажбите на дребно в Щатите.

Данни за безработицата

Молбите за помощи при безработица в САЩ записаха пето поредно понижение миналата седмица, пише Bloomberg.

Първоначално подадените заявления са намалели с 5 хил. до общо 213 хил. броя в седмицата до 10 септември, съобщи щатското министерство на труда.

Продажбите на дребно

Нови данни бяха изнесени и за продажбите на дребно в най-голямата икономика на света. Те показаха ръст от 0.3% през август, след като месец по-рано се понижиха с 0.4 на сто.

Ако обаче от данните се изключи бензинът, продажбите ще добавят 0.8 на сто.

Фед в центъра на вниманието

Следващото заседание на Фед предстои на 22 септември, като пазарите се подготвят за трето поредно увеличение на лихвите от 75 базисни пункта.

Част от пазарните наблюдатели са на мнение, че увеличението може да е от 0.5 пр. п. или дори 1%.

Златото

Цената на благородния метал се понижи до ключовото ниво от 1 680 долара за унция, което може да предизвика нови разпродажби.

Златото бележи спад от 9% от началото на годината, като причините за това са скъпият долар и агресивното покачване на лихвите от страна на Фед.

Междувременно, китайската икономика отчита все по-слаби данни, което дава основание на редица пазарни наблюдатели да се съмняват, че тя ще обяви дори и 3% ръст през 2022 г. Това допълнително може да свие търсенето на златни бижута, а Китай днес е начело в света по потребление на благородния метал.

Спот цената на златото се понижи вчера за трети пореден ден, като дори достигна най-ниското си ниво от април 2020 г.

Цената на златото с доставка през декември се понижи с 1.9% до 1 677.30 долара. Спад беше отчетен вчера и при среброто, платината и паладия.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.