Идва ли рецесията?

Британският паунд се понижи под 1.14 долара за първи път от 1985 г. насам. Причините за това са поскъпването на щатския долар, както и предупрежденията за рецесия, надвиснала над британската икономика.

Паундът поевтиня до 1.135 долара рано сутринта вчера, което е нова рекордна стойност за последните 37 години. По-късно той поскъпна леко до 1.146.

Изнесените вчера данни за продажбите на дребно във Великобритания показаха спад от 1.6% за август. Според анализаторите от ING, това са „поредните влошаващи се данни, които показват реалното състояние на икономиката“.

Идва ли рецесията?

Предупреждения за рецесия дойдоха вчера и от САЩ. Главният изпълнителен директор на FedEx Радж Субраманям информира, че превозените пратки намаляват, като това се отнася, както за САЩ, така и за чуждестранните пазари.

Субраманям дори посочи, че осъзнава лошото представяне на книжата на компанията през 2022 г. „Краят на мечия пазар все още не е настъпил“, посочи той.

Акциите на FedEx поевтиняха с 21.4% вчера, което е най-голямо им дневно понижение от излизането им на борсата през 1978 г. До този момент спад от 16% за един ден беше реализиран по време на Черния понеделник от 1987 г.

Четете още: Десет чести грешки, които правим с парите си

Само ден по-рано от Световната банка предупредиха за глобална рецесия през 2023 г. Оттам дори изказаха мнение, според което повишенията на лихвите може да се окажат недостатъчни, за да се понижи инфлацията.

Индексите

Трите основни индикатора на щатската борса завършиха седмицата с нови понижения.

Спадът е четвърти за последните пет седмици, като по всичко изглежда, че ръстовете от лятото вече са в историята и може би се завръщаме към мечи пазар.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) и S&P 500 се понижиха с по 4.1 и 4.8%, докато Nasdaq загуби 5.5% от стойността си.

Немският DAX отчете спад от 2.65% за последните пет търговски сесии. От началото на годината налице е понижение от 19.79%.

Френският CAC40 загуби 2.17 на сто, докато британският завърши седмицата със спад от 1.56 на сто.

Петролът

Лекият суров петрол и сорта Брент поевтиняха с над 2% за седмицата. От началото на третото тримесечие се наблюдава спад от около 20 на сто, пише Reuters.

Поскъпването на щатския долар, както и възстановяването на износа на ирански петрол, са основните причини за пониженията през седмицата.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.