Имате ли повече от 10 години до пенсия? Ето какво трябва да направите с парите си

Известен американски консултант даде наскоро полезен съвет за всички, интересуващи се и търгуващи на пазарите.

Пол Мериман казва, че ако имате повече от 10 години до пенсия, трябва да предприемете смел ход.

Според него, всичките ни пари трябва да са инвестирани в акции. Това означава както директно инвестиране, така и във взаимни или борсово търгувани фондове.

От началото на 2022 г. широкият индикатор S&P500 е загубил близо 22%. Въпреки това анализаторите са на мнение, че това е нищо, спрямо 2008 г. Тогава индикаторът отчете спад от 37 на сто.

Негативен период се отчита и през 2000-2002 г. В тези години S&P500 губи респективно 9.1, 11.9% и 22.1%.

Четете още: Как да пестим пари по време на инфлация? 

В годините след тези понижения обаче се отчита сериозен възход. Ето защо Мериман е на мнение, че ако можем да вложим парите си за дълъг период от време, не трябва да се притесняваме за спадовете.

Резултатите от скорошно проучване сочат, че след Втората световна война са отчетени 12 периода, в които S&P500 навлиза в мечи пазар, или в които индексът пада с повече от 20%.

В 10 от тези 12 случая инвеститорите, които купуват акции веднага след навлизането на индикатора в мечи пазар, отчитат сериозни печалби скоро след това. Средната доходност за идните 12 месеца е 22.7%.

Според мнозина пазарни наблюдатели, акциите и фондовете са едни от малкото инструменти, чрез които можем да се борим срещу инфлацията.

Не пропускайте: Недвижимите имоти са твърде скъпи за инвестиция

Нека припомним, че според последни данни у нас тя е на ниво от 14.4%. Актуализираната прогноза на Министерството на финансите за 2022 г. сочи инфлация от 11.9 на сто.  

Екипът на Капман е на ваше разположение за срещи, консултации и предложения за управление на парите ви.

Можете да се свържете с нас както на контактите, посочени в сайта ни, така и през социалните мрежи или лично в офисите ни.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.