Инвеститорите в Twitter реализираха печалба от 38% само за април

Месец април все още не е приключил, но вече е ясно, че инвеститорите в Twitter ще го завършат с доходност от около 38%.

Тя се формира на база предложението на Илон Мъск за покупка на социалната платформа при цена от 54.20 долара за брой.

В края на борсовата сесия, преди оповествяването на новината за придобиването на над 9% от капитала от страна на Мъск, акциите се търгуваха на нива от под 40 долара за брой.

Вчера Бордът на директорите на Twitter прие предложението на най-богатия човек в света за закупуване на компанията.

Платформата по всяка вероятност ще се превърне в частна компания, тъй като Илон Мъск вече обяви, че планира да я делистне от борсата.

Как започна всичко?

Милиардерът е един от най-популярните хора в Twitter, като е следван от 83 млн. души.

Той започва да купува акции на компанията още през януари, а в средата на март вече притежава над 5% дял. С преминаването на тази граница той следва да уведоми щатската Комисия по ценни книжа и борси, но вместо да го направи, той продължава да изкупува акции на Twitter.

Няколко седмици по-късно Мъск вече разполага с над 9% от капитала на компанията. Милиардерът е упрекван, че по този начин е спестил стотици милиони долари, тъй като книжата добавиха 15% в деня, в който стана ясна новата му инвестиция.

На 8 април от Vanguard обявиха, че притежават 82.4 млн. акции, или 10.3%, от компанията. Това означава, че Мъск вече е вторият най-голям акционер в Twitter.

Четете още: 5 грешки при инвестиции в акции

От компанията дори му предложиха място в Борда на директорите, което той отказа пет дни, след като прие. В случай че беше станал част от управлението, той не можеше да купи повече от 14.9% от компанията.

След броени дни стана ясно защо Мъск е постъпил по този начин. Той съобщи, че иска да купи Twitter за 54.20 долара на акция. По този начин акциите на компанията ще са добавили 54% спрямо първите покупки на милиардера през януари.

Сделката се оценява на над 43 млрд. долара.

Искате ли и вие да търгувате на международните пазари? Най-лесно това може да се случи с платформата ни Ctrader.

В случай че имате въпроси, можете да се свържете с нас на място в офисите ни в София, Варна и Стара Загора, по телефоните, публикувани в сайта, на имейл mail@capman.bg и в социалните ни канали.