Инфлацията изяжда парите ни. Ето какво можем да направим по въпроса

Ръст на основните хранителни продукти, горива и електрическа енергия. Скок в цените на строителните материали, дрехи и услуги. Официалната инфлация в страната вече е 10%.

На фона на рекордната инфлация у нас от октомври 2008 г. насам, депозитите на домакинствата продължават да растат. По последни данни те възлизат на над 68.5 млрд. лева.

При настоящите близки до нулата лихви по банковите депозити това означава, че покупателната им способност намалява. Това ще рече, че със същото количество пари днес можем да купим доста по-малко стоки и услуги, отколкото преди година.

Част от българите успяват да заделят „бели пари за черни дни“. Въпросът обаче е дали те знаят какво да правят с тях при настоящата висока инфлация.

Ето какви опции имаме днес на капиталовите пазари:

Взаимни фондове

Капман Асет Мениджмънт предлага цялата палитра от фондове – от нискорискови до високорискови. По последни данни петте фонда на дружеството управляват близо 86 млн. лева. Повече информация за тях можете да откриете тук: https://capman.bg/asset-management/

Дивидентни компании

Вчера ви представихме няколко компании, предлагащи на вложителите си дивидент за всяка от последните години. По този начин инвеститорите могат да разчитат както на дивидентна, така и на капиталова доходност, т.е. поскъпването на книжата им.

Разбира се, може да се насочите и към други компании на родния капиталов пазар, ако сметнете, че те са перспективни.

Четете още: Как да ни остават повече пари за инвестиции

От началото на 2022 г. общо пет от компаниите, включени в индекса BG BX40, са донесли на инвеститорите си повече от 20% доходност. Това са Неохим, Агрия Груп Холдинг, Първа инвестиционна банка, Зърнени храни България и Сирма Груп Холдинг.

Инвестиции на международните капиталови пазари

Искате ли да инвестирате в някои от най-скъпите публични компании? Добрата новина е, че можете да направите това с онлайн базираната платформа на Капман Ctrader.

При това покупките могат да се осъществят с няколко клика, след като вече имате договор с компанията като лицензиран посредник.

Не забравяйте, че винаги можете да разчитате на Капман и за индивидуални консултации. За още информация можете да ни последвате и в социалните ни канали: Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn.

Свържете се с нас по телефон или имейл или посетете офисите ни в София, Стара Загора или Варна. https://capman.bg/contacts/