Какви резултати обявиха компаниите от FAAMG през последното тримесечие?

Знаете ли, че Apple, Amazon, Microsoft, Facebook/Meta и Google/Alphabet реализираха 1.7 трилиона долара продажби през 2021 г.?

Общите печалби на петте гиганта възлязоха на 321 млрд. долара.

Какви са резултатите им за периода януари – март?

В последните дни технологичните гиганти от FAAMG обявиха резултатите си за последното тримесечие. Днес ще направим преглед на данните, както и на реакциите на инвеститорите.

Facebook/Meta

Приходите от реклама на Meta за първото тримесечие отчитат ръст от 6.6% и достигат 27.9 млрд. долара. Ръководената от Марк Закърбърг компания завърши тримесечието с печалба от 7.5 млрд. долара. Това е с 400 млн. долара повече от очакваното от анализаторите.

Добрите резултати изстреляха книжата на компания, като вчера те поскъпнаха с 18.46% до 195.94 долара за брой.

Meta заяви, че очаква приходи в диапазона между 28 и 30 млрд. долара за второто тримесечие, което е по-малко от очакваните от анализаторите 30.7 млрд. долара, според FactSet.

Apple

От най-скъпата компания в света (2.67 трилиона долара) обявиха рекордни приходи за тримесечието, завършващо през март.

Постъпленията се увеличават с 9% и достигат 97.3 млрд. долара. Печалбата на акция на компанията възлезе на 1.52 долара спрямо 1.42 долара на акция, очаквани от анализаторите.

Приходите от продажби на iPhone достигат 50.57 млрд. долара срещу 49.16 млрд. долара, според експертите, следящи компанията.

От Apple дори обявиха разпределението на 0.23 долара тримесечен дивидент на акция.

Книжата на компанията поскъпнаха вчера с 4.52% до 163.64 долара за брой.

Amazon

Приходите от продажби на компанията нараснаха със 7% до 116.4 млрд. долара. Ръстът обаче е най-слаб за компанията в последните две тримесечия. Година по-рано беше отчетено повишение на приходите от 44%.

Технологичният гигант отчете загуба от 3.8 млрд. долара спрямо печалба от 8.1 млрд. долара преди 12 месеца. Компанията обяви, че е загубила 7.6 млрд. долара от инвестицията си в производителя на електрически превозни средства Rivian.

Книжата на Amazon се търгуваха в извънборсовата търговия с понижение от около 10%.

Microsoft

Софтуерният гигант обяви приходи от 49.36 млрд. долара спрямо 49.05 млрд. долара, очаквани от анализаторите. Нетната печалба на акция възлезе на 2.22 долара спрямо прогнозираните 2.19 долара.

От компанията предвиждат приходи между 52.4 и 53.2 млрд. долара за следващото тримесечие.

Вчера книжата на Microsoft добавиха 2.26% към стойността си до 289.63 долара за брой.

Alphabet/Google

През първите три месеца приходите са нараснали с 23% до 68.01 млрд. долара, съобщи компанията майка на най-голямата интернет търсачка в света във вторник – след затварянето на борсовата сесия в САЩ. През същия период на миналата година обаче увеличението беше с 34%.

Печалбата намалява, в сравнение със същото тримесечие на миналата година, от 17.9 млрд. долара на 16.4 млрд. долара.

Не забравяйте, че на международните пазари можете да търгувате с платформата ни Ctrader.

Последвайте ни във Facebook, Instagram или LinkedIn

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.