Какво има в портфейла на Бъфет? Как да си купим тези акции и ние?

Общо 42 компании присъстват в портфолиото на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, който е смятан за един от най-великите инвеститори. 

Легендарният инвеститор е направил доста хора милионери със своята стратегия. Тя е доста просто и се нарича buy and hold, или в превод „купи и задръж“.

Както казва самият Бъфет, най-удачния момент за продажбата на една акция е никога.

Кои са компании в топ 20 на портфолиото на Бъфет? Ще се спрем накратко на тези от 20-а до 11-а позиция и малко по-подробно на първите десет.

Едно е ясно – тези книжа могат да бъдат купени през търговската платформа Ctrader.

За да се възползвате от предимствата и услугите на CTrader, е необходимо да сте клиент на инвестиционен посредник Капман, а ако вече имате подписан договор за брокерски услуги, можете да се обърнете директно към брокерите ни, за да получите потребителско име и парола, които ще ви осигурят достъп до платформата.

Топ 20 на вложенията на Уорън Бъфет

В порфолиото на Бъфет можем да видим компании, като Mastercard, Amazon, Visa, Snowflake и Charter Communications. Те заемат позициите от 20-а до 16-а позиция по размер на вложенията от страна на Berkshire.

Инвестиционната компания на Бъфет има вложени 2.7 млрд. долара в Kroger, 3.2 млрд. долара в Liberty Sirius XM Group и 3.25 млрд. долара в Verisign.

Стратегията на Бъфет може да си проличи добре в General Motors. Оракулът от Омаха купува книжата на GM през 2012 г. и днес инвестицията се оценява на 3.5 млрд. долара. Вложението в DaVita пък се оценява на 4 млрд. долара.

Ето че стигнахме и до топ 10. Нека видим кои са компаниите с най-голям дял в портфолиото на Бъфет.

10. Bank of New York Mellon

Бъфет купува за първи път акции на банката през 2010 г. Днес той е най-големият акционер, като вложението му се оценява на повече от 4.2 млрд. долара.

9. Chevron

Компанията е единственият останал петролен играч в Dow Jones, след напускането на Exxon Mobil. Chevron е и единствената петролна компания, на която Бъфет все още се възхищава. Вложението му в момента се оценява на 4.48 млрд. долара.

5 лева дневно могат да променят живота ви 

8. U.S. Bancorp

Това е петата по размер на активите банка в САЩ. Именно затова не е изненада, че Бъфет е инвестирал 7.1 млрд. долара в книжата й. Той започва да изгражда своята позиция през 2006 г.

7. Verizon

Това е единствената телекомуникационна компания както в Dow Jones, така и в портфолиото на Berkshire. Последните покупки по позицията бяха осъществени през 2020 г., с което Бъфет вече притежава дял за 8.7 млрд. долара.

6. Moody’s

Това е една от трите големи агенции за кредитен рейтинг, заедно със Standard & Poor’s и Fitch Ratings. „Дядо“ Бъфет започва да влага пари в компанията преди повече от 20 години – през 2001 г. Днес вложението му се оценява на 9.6 млрд. долара.

5. Kraft Heinz

Бъфет неведнъж е казвал, че е платил прекалено висока цена за тази сделка. Инвестицията му се оценява на 11.6 млрд. долара, но тя все още е губеща за 91-годишния гуру. Дори и да добавим дивидентите, вложението му все още е с 35% надолу спрямо 2015 г.

4. Coca Cola

Знаете ли коя е компанията, която за 59 поредни години неизменно е увеличавала изплатената сума като дивидент? Това е Coca Cola.

Очаква се след месеци тя да обяви и своя 60-и пореден по-висок дивидент спрямо предходната година. Бъфет купува своя дял след пазарния срив през 1987 г., пише Kiplinger.

3. American Express

Вложението на Бъфет днес се оценява на 24.5 млрд. долара. Той притежава 19.6% от капитала на компанията. За сравнение, фондовете Vanguard имат едва 6% от нея.

2. Bank of America

Бъфет има вложение за близо 45 млрд. долара в банката. То представлява 13.6% от цялото му портфолио. Berkshire днес е най-големият инвеститор във финансовата институция, като притежава 12.3% от капитала ѝ.

1. Apple

Бъфет често казва, че съжалява само за едно – че не е купил повече акции на Apple. Ще кажете – колко повече, след като разберете, че вложението му се оценява на 157.5 млрд. долара.

„Това е може би най-добрият бизнес, който познавам в света“, казва Бъфет за Apple.

Извод: Компаниите от финансовия сектор са любимите на Бъфет. Неслучайно той е на мнение, че трябва да инвестираме в това, от което разбираме.

Малко Apple, Chevron, както и любимите на цяла Америка Kraft Heinz и Coca Cola обаче никога не са излишни.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.