Какво купи Уорън Бъфет през второто тримесечие на годината?

В момент на голяма несигурност за щатската икономика – на фона на висока инфлация и покачващи се лихви, рецесията изглежда все по-близо.

Оракулът от Омаха обаче не губи надежда.

Какво се случи?

През последното тримесечие инвестиционната компания на Уорън Бъфет е купила 3.9 млн. акции на Apple.

Berkshire Hathaway е увеличила дела си и в компанията за финансови услуги Ally Financial, след като купи 21 млн. акции, както и нови 2.3 млн. акции от Chevron.

Компанията на Бъфет също така вече притежава 10.7 млн. акции на Amazon, което е доста повече от 534 000 акции за тримесечие по-рано. 

Към 30 юни най-големите вложения на Бъфет са Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron и American Express, сочат данни на Refinitiv.

Бъфет е намалил дела си в Kroger, General Motors и US Bancorp, а изцяло продадени са позициите му в Verizon и Royalty Pharma.

Покупки за милиарди долари

През второто тримесечие на годината Berkshire отчита нетни покупки на акции на стойност 3.8 млрд. долара. Това е доста по-малко от придобитите книжа за 40 млрд. долара през първото тримесечие.

И все пак – покупките не спират, a това, според пазарните наблюдатели, означава, че Бъфет продължава да вярва на щатската икономика.

Четете още: Новите инвестиции на Джордж Сорос

И все пак – покупките продължават, a това според пазарните наблюдатели означава, че Бъфет продължава да вярва на щатската икономика.

Данните от САЩ

През последната седмица стана ясно, че инфлацията в САЩ се забавя до 8.5% през юли спрямо 9.1 на сто месец по-рано.

През юли щатската икономика добави половин милион работни места, с което безработицата се понижи до 3.5%.

Цените на бензина паднаха до около 4 долара за галон (бел. ред. 1 галон = 3.78 л). Щатските пазари пък отчетоха четири поредни седмици на ръст, като S&P500 е добавил 16.7% от дъното си.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.