Какво купи Уорън Бъфет през първото тримесечие на годината?

В последните години Уорън Бъфет изтъкваше високите оценки на компаниите за липсата на покупки от страна на Berkshire Hathaway.

Конгломератът обаче се завърна с гръм и трясък на пазара. Само през първото тримесечие нетните покупки на инвестиционната компания са за 41 млрд. долара.

„Оракулът от Омаха“, както често наричат Бъфет, увеличи инвестицията в Chevron до 25.9 млрд. долара в края на март. Това е с над 21 млрд. долара повече спрямо притежаваните книжа в края на 2021 г.

Акциите на компанията добавят над 30% от началото на 2022 г. Основните причини за това са покупките от страна на Berkshire и повишаващите се цени на петрола.

Днес Chevron вече е четвъртото най-голямо вложение на Berkshire. Лидерската позицията е за Apple, където са вложени 159 млрд. долара.

В топ 3 са още Bank of America и American Express, в които Бъфет е инвестирал респективно 42.6 и 28.4 млрд. долара.

Четете още: Какви акции притежава милиардерът Луис Бейкън?

Chevron дори може да заеме и третото място в скоро време, като това вероятно ще случи по два начина. Първо, ако покупките на Berкshire продължат, и второ – ако акциите поскъпнат с по-бърз темп от тези на American Express.

Ето и останалите покупки на Бъфет през тримесечието

Berкshire обяви и 9.5% дял в Activision Blizzard. Това се случи малко преди Microsoft да обяви покупката на компанията на цена от 95 долара за брой. Новината доведе до сериозно поскъпване на акциите на компанията за видеоигри.

Бъфет също така увеличи вложението си в Occidental Petroleum Corp. и придоби Alleghany Corp. за 11.6 млрд. долара.

Закупените акции от Chevron, както и инвестираните 10 млрд. долара в Occidental, означават, че Бъфет вече има вложени 40 млрд. долара в петролния сектор.

Сделките обаче намалиха свободните парични средства на Berkshire до 108 млрд. долара. Това е най-ниската им стойност от третото тримесечие на 2018 г.

Бъфет и Мънгър

91-годишният Бъфет и 98-годишният му приятел и дясна ръка Чарли Мънгър явно нямат намерения да се пенсионират.

И все пак наскоро стана ясно, че организираният от Бъфет благотворителен обяд ще се състои за последна година. Търгът започва на 12 юни и ще продължи 5 дни.  

Победителят и до седем негови придружители ще обядват с Бъфет в ресторант Smith & Wollensky в Манхатън.

Общата набрана сума в досегашните 20 обяда възлиза на 34.2 млн. долара.

Искате ли да научите повече за Уорън Бъфет? Вижте тук

Не забравяйте, че на международните пазари можете да търгувате с платформата ни Ctrader.

Последвайте ни във Facebook, Instagram или LinkedIn

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.