Какво се случи на световните борси в периода 28 март – 1 април

Голяма част от водещите европейски и щатски пазари приключиха изминалата седмица на положителна територия. Ето и подробностите:

САЩ

S&P 500 и Nasdaq завършиха на плюс вчерашната сесия, което се оказа решаващо и за седмицата. Двата индикатора отчетоха трета поредна седмица на плюс, докато Dow Jones приключи с минимален спад.

S&P 500 добави 0.1%, Nasdaq нарасна с 0.6%, докато DJIA се понижи с 0.1%.

Щатските индикатори обаче остават на минус от началото на 2022 година. DJIA губи 4.18%, а S&P500 се понижава с 4.62 на сто. Най-големи са загубите при Nasdaq, загубил 8.84% от стойността си от началото на годината.

На фона на скачащата инфлация и опасенията отново предстояща рецесия, щатската икономика е добавила малко по-малко нови работни места през март.

Неселскостопанската заетост в САЩ бележи повишение от 431 000 за миналия месец, докато нивото на безработицата е било 3.6%, сочат данни на Бюрото по трудова статистика. Очакванията бяха за нови 490 000 работни места.

Великобритания

Водещият индикатор FTSE 100 отчете спад в четвъртък, но въпреки това приключи на плюс за шесто поредно тримесечие.

От началото на годината индикаторът добавя малко над 2% към стойността си.

Германия

Немският основен индекс DAX губи 9.06% от стойността си от началото на годината. Основната причина за това е силната зависимост на страната от руски газ.

Четете още: Инфлацията изяжда парите ни. Ето какво можем да направим по въпроса

Припомнямае, че руският президент Владимир Путин отвърна на санкциите на Запада срещу Москва, заплашвайки да прекрати договори за доставка на една трета от природния газ на Европа, ако по тях не се плаща в рубли. Този ход предизвика Германия, да го обвини в “изнудване”, след като страната активира план за извънредни ситуации, който може да доведе до ограничаване на подаването на газ.

Япония

Изнесени преди ден данни показаха, че бизнес доверието в Япония пада до деветмесечно дъно през първото тримесечие, като компаниите очакват условията да се влошат още повече.

Основният индикатор Nikkei 225 губи 3.91% от началото на годината, въпреки че през март добавя над 6% към стойността си.

България

SOFIX губи 0.09% за първото тримесечие на 2022 година, докато BG BX40 добавя 2.08% към стойността си.

Най-добре от началото на годината се представят книжата на Неохим. Димитровградският торов завод повиши пазарната си оценка до 148 млн. лева, което е със 147.79% повече спрямо края на 2021 г.

Добре се представят и книжата на Агрия Груп Холдинг, добавили 90.41% към стойността си.

CTrader

ИП Капман предоставя възможност за търговия на световните пазари чрез своята платформа CTrader. За да започнете да търгувате обаче се нуждаете от договор с нас като лицензиран инвестиционен посредник.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.