Какво се случи на световните пазари в периода 21-25 март?

Отварянето на руската борса за първи път от 25 февруари насам е най-важната новина на световните пазари през настоящата седмица.

Московската фондова борса възобнови търговията с акциите на 33 руски компании. В това число попадат някои от най-големите имена, като Газпром, Лукойл, Аерофлот, Норилск Никел и Сбербанк.

Късите продажби обаче са забранени, а чуждестранните инвеститори няма да могат да продават акции или държавни облигации от типа ОФЗ (Облигации федерального займа) до 1 април.

Руското правителство обяви, че ще използва до 1 трилион рубли (10.4 млрд. долара), за да купува акции на руски компании. За момента все още не е ясно дали са били осъществени покупки, пише Ройтерс.  

Индексът MOEX стартира сесията с повишение от 10%, но в края на деня отчете ръст от 4.4 на сто.

Малко над 102 руски рубли се разменяха за един долар в края на седмицата, докато 112 рубли се равняваха на едно евро.

Подкрепа за рублата дойде от новината, обявена от президентът Владимир Путин. Според него в бъдеще клиентите на Русия от Запад ще трябва да плащат с рубли сметките си за газ.

Щатските пазари

Технологичният индекс Nasdaq добави 2% за седмицата, докато S&P500 нарасна с 1.8 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones приключи седмицата с 0.3% ръст.

Акциите на компаниите от финансовия и технологичен сектор бяха в основната на повишенията на щатските пазари. Председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви през седмицата, че е възможно лихвите да бъдат повишени с повече от очакваното. Анализаторите смятат, че това може да се случи с 50 базистни пункта през май.

Европейските пазари

FTSE 100 завърши седмицата с повишение от 1.06%. Френският CAC 40 загуби 1%, докато немският DAX се понижи с 0.74%.

У нас SOFIX добави 2.09% за седмицата, докато BG BX40 нарасна с 2.06 на сто. Общо седем компании добавиха по над 10% за последните пет търговски сесии.

Седмичният оборот на MFT SOFIA възлезе на 14.4 млн. лева, от които 13.1 млн. лева са сделките с деривати. Трансакциите с акции възлязоха на 1.27 млн. лева.

Петролът

Щатският лек суров петрол добави 10.5% за седмицата. Сортът Брент поскъпна с близо 12 на сто, след информацията за нападения срещу складов обект в Саудитска Арабия. Медиите в страната съобщиха за поредица атаки с дронове и ракети, извършени от йеменските бунтовници хуси, а в Джеда се виждаше издигащ се черен дим. 

Как да търгуваме на финансовите пазари? 

Искате ли да инвестирате в някои от най-скъпите или известни публични компании?

Добрата новина е, че можете да направите това с онлайн базираната платформа на Капман Ctrader.

При това покупките могат да се осъществят с няколко клика, след като вече имате договор с компанията като лицензиран посредник.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.