Какво се случи на световните пазари за периода от 4 до 8 април?

Както всяка събота, така и през тази, ще ви представим случилото се на световните пазари през седмицата.

Щатските индекси приключиха петъчната търговска сесия на разнопосочни нива. С това бе сложен край на триседмичната положителна посока на основните индикатори.

Водещи анализатори споделят, че през настоящата седмица се е усещало повишено желание за разпродажби. Основната причина за това са коментари от страна на официални лица от ФЕД, че може би предстоят по-агресивни повишения на лихвените нива в следващите месеци.

Индексът на сините чипове Dow Jones загуби близо ¾ от процента, Nasdaq се понижи с близо 4 на сто, а S&P500 отчете спад от над 1% спрямо седмица по-рано.

Американският лек суров петрол поскъпна в петък с 2.3% до 98.26 долара за барел. Това обаче не бе достатъчно да се преодолеят загубите от предходните дни и седмичното понижение бе намалено до 1%.

Петролът от сорта Брент завърши седмицата със седмичен спад от 1.5%, въпреки поскъпването от 2.2 на сто в петък.

Погледите на инвеститорите през отминаващата си седмица бяха насочени към книжата на HP. Именно това е новото вложение на инвестиционната легенда Уорън Бъфет. Оракулът от Омаха е придобил 11.4% от компанията за 4.2 млрд. долара. След нея той вече е най-големият акционер в компанията.

Акциите на HP отчетоха ръст от 14.8% в четвъртък, след като стана ясно, че Бъфет е придобил сериозен дял в нея. В петък книжата загубиха 3.57% от стойността си, тъй като част от вложителите кешираха своите инвестиции.

FTSE 100

Британският основен индикатор приключи периода на плюс, което е пето поредно повишение. Петролните и газови компании, както и книжата на големите банки бяха сред основните повишили стойността си през последните 5 дни. Ръстът на седмична база бе от 3.7%, посочва Reuters.

Инфлацията, както и повишението на заплатите с най-бързата им скорост за последните 25 години бяха в основната на седмичните ръстове.

DAX

Немският DAX завърши на плюс в петък, добавяйки 1.46%. Това обаче не бе достатъчно и за седмицата индикаторът загуби 1.13%. Спадът от началото на година вече е 10.08 на сто.

Nikkei 225

Японският основен индекс загуби 3.06% от стойността си за седмицата. Това е най-голямото му понижение от близо месец насам. Широкият индикатор TOPIX отчете спад от 2.94 на сто за последните 5 работни дни.

SOFIX и BG BX40

Индексът на сините чипове SOFIX завърши седмицата с понижение от 1.36%. Широкият BG BX40 отчете спад от 1.45%, на фона на понижение при четири от емисиите с над 5%.

Акциите на Централна кооперативна банка загубиха 8.5% в този период, а Стара Планина Холд понижи пазарната си оценка със 7.54 на сто. Сред големите губещи бяха книжата и на Индустриален Капитал Холдинг и Еврохолд България.

Най-големи повишения бяха отчетени при емисиите на Петрол и ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, добавили съответно 16.67 и 10.29% за последните 5 търговски сесии.