Как да ни остават повече пари за инвестиции?

Каква е мечтата на всеки инвеститор? Разбира се – да има повече средства на разположение за още вложения. Независимо дали инвестирате директно на капиталовите пазари или през взаимен фонд, повече звучи по-добре, нали?

Напомняме, че инвестициите на капиталовите пазари са възможни през платформата C-Trader.

Експертите по лични финанси препоръчват да пестим по минимум 10% от дохода си на месец. Как обаче можем да заделяме повече – да речем, 15 или 20%?

Кредитна карта или бърз кредит

Какъв по-лесен начин да заделяте повече пари за инвестиции, след като погасите задълженията си? Не, тук не говорим за ипотечния ви кредит (ако имате такъв), а за кредитната ви карта или бързия ви кредит.

Лихвите, които плащате за тях, са съответно между 20 и 49%. Според известния щатски милиардер Марк Кюбан, погасяването на задължението ни по кредитната карта е най-лесният начин да спечелим пари.

Рефинансирайте задълженията си

При положение че ипотечният ви кредит е изтеглен преди повече от 2 години, то вие лесно ще можете да намалите вноската си, ако го рефинансирате. Днес средните лихви по жилищните кредити в левове у нас са на нива от 2.62%, докато ГПР по тези заеми възлиза на 2.86%.

В случай че „вашата банка“ откаже да ви предостави по-добри условия, то не се безпокойте – на пазара има още доста банки, които с радост ще спечелят нов клиент. В зависимост от остатъчната сума по кредита и годината, в която сте подписали договора си за заем, това може да ви спести между 100 и 300 лева на месец.

По-висок доход

Инфлацията в страната достигна най-високото си ниво от 13 години насам, а тази в САЩ е на 40-годишен максимум. Какъв по-добър довод да поискате увеличение на заплатата или да потърсите нова работа? Ако вече сте успели да увеличите дохода си, то това може би означава, че ще заделяте повече и за инвестиции.

Живейте скромно

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет все още живее в къщата си от 1958 г., въпреки че неизменно е сред най-богатите хора в света. Той харчи средно по 3 долара (малко над 5 лева) за закуска, въпреки че може да си позволи да консумира и най-луксозните храни на света.

Но това не е всичко. Доскоро той управляваше стар автомобил и ползваше телефон с капаче, преди шефът на Apple Тим Кук да му подари нов модел на iPhone (бел. ред. все пак Бъфет е вторият най-голям инвеститор в Apple). Дали не трябва да последваме неговия пример?

Импулсивните покупки

Просто забравете за тях – независимо дали говорим за нови модерни кецове за 200 лева или червените обувки от мола, които в момента са намалени.

Трябва да избирате – да пестя, за да инвестирам, което ще ми спечели още пари, или да задоволя прищевките си с покупката на поредната излишна вещ.

Още:

Тук можем да посочим и разходите за алкохол, цигари, дискотеки, барове и дори обяда с колегите, който ще ни струва само 10-15 лева. Сметката обаче се натрупва, а с това и възможностите за инвестиции намаляват.

Предизвикателството:

Екипът на Капман ви отправя предизвикателство – пестете по 100 лева всеки месец в оставащите месеци до края на 2022 г. Влагайте ги в избран от вас актив – взаимен фонд, акции, борсово търгувани фондове, суровини и други.