Как да пестим пари по време на висока инфлация?

Инфлацията в страната по последни данни възлиза на 14.4%. Според актуализираната прогноза на Министерството на финансите инфлацията за 2022 г. ще достигне 11.9%.

С други думи – със същите доходи, ние ще можем да закупим доста по-малко стоки и услуги. Също така – спестяванията ни ще се обезценят, ако ги оставим да „бездействат“ у дома или в банката на депозит. Това е така, тъй като лихвите по депозитите, предлагани от търговските банки са около и малко над 1%.

Какво можем да направим в настоящите несигурни времена? От една страна имаме висока инфлация, а от друга – на прага сме на евентуална рецесия.

Екипът на Капман ще ви даде няколко съвета, с които ще оптимизирате разходите си. Не забравяйте обаче, че вместо да се ограничавате, по-добре ще е да се съсредоточите и върху приходите на домакинството ви. Да започваме…

Бюджет, бюджет, бюджет

Както всяка държава, град, село, община или бизнес, така и домакинствата следва да имат бюджет. С него лесно ще може да проследите къде отиват парите ви. Едно е сигурно – без да следим стриктно разходите си, ще похарчим доста повече от планираното.

Ограничете разходите си

В случай, че можете да си го позволите, ще е по-добре да заделяте част от спестеното в „авариен фонд“. Това са средства, с които вашето семейство ще трябва да може да посрещне разходите за между 6-8 или дори повече месеци. Защо се налага? Експертите по лични финанси препоръчват всяко домакинство да има подобен фонд, в случай на загуба на работата си, заболяване или друго неблагоприятно събитие или непредвиден разход.

Четете още: Как да управляваме парите си в условия на висока инфлация? 

Ограничаването на разходите важи за всичко, от което може да пестите – абонаменти, телефон, комунални разходи, застраховки и др. Целта е ясна – да пестите повече и евентуално да вложите заделеното, за да увеличите разполагаемия си доход.

Спрете вредните навици и импулсивните покупки

Колко пари месечно харчите за лотарийни билети, бира, алкохол и цигари? Да, знаем, че импулсивните покупки може би ви правят щастливи (макар и временно). Специалистите обаче препоръчват да се въздържаме от големи покупки поне за седмица. В този период може да обмислите дали наистина имате нужда от тази вещ и дали може да си я позволите.

Финансови цели

Разходите са си разходи. Време е обаче да си поговорим и за приходите ви. С оглед инфлацията в страната, добра идея е да поискате увеличение на заплатата си. А защо не и за допълнителни постъпления. Те могат да дойдат, както от допълнителна работа, или пък собствен бизнес. Какво ще кажете и за по-нетрадиционните приходи, които могат да са от отдаването под наем на част от жилището ви, колата, или продажбата на ненужни дрехи или други вещи?

В случай, че вече сте попълнили своя авариен фонд, време е да помислите и за инвестиции. Както вече споделихме по-горе лихвите по депозитите са ниски и това обезценява спестяванията ви. Време е да помислите за друг техен пристан. Именно тук може да ви помогне екипът на Капман.

Ние ще ви предложим решение, както за суми от 500 до 5 000 лева, а защо не и за 50 или 100 хиляди лева.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.