Как да управляваме парите си в условия на висока инфлация?

“Виждам много млади хора в залата. Ето защо бих искал да им кажа, че най-добрата инвестиция, доказала се през годините, е образованието”.

Това каза по време на участието си в панел „Лични финанси“ на форума Шумът на парите Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Капман.

Това е и инвестицията с най-голяма възвръщаемост, допълни той.

Един от най-дълго разискваните въпроси по време на събитието беше „Как да управляваме парите си в условия на висока инфлация“. Вижте какво каза Ялъмов по тази тема:  

По отношение на пазарите, нашият анализ показва, че в момента у нас има два основни типа инвеститори.

Първите са склонни на много голям риск, търсейки много висока доходност. Вторите пък търсят съхранение на покупателната способност на своите средства, обясни той, уточнявайки, че в момента има голям интерес точно от вторите инвеститори.

В ежедневната си работа екипът на Капман се сблъсква с много клиенти, които отправят следния въпрос – как могат да инвестират средствата си, без да ги изгубят и без да ги рискуват, като същевременно те да са ликвидни. Това означава, че парите им следва да са налични при нужда за тяхното използване.

„Нашият съвет тук е да се ползват продуктите на професионалистите, т.е. хората с утвърдено име и имидж. Именно тези хора знаят как да инвестират портфейлно средствата, посочи председателят на Борда на директорите на Капман.

Не пропускайте: Недвижимите имоти вече са твърде скъпи за инвестиция

Според Ялъмов, най-утвърденият начин за управление на средства са различните видове фондове. Те се управляват от професионални мениджъри.

Той е на мнение, че един индивидуален инвеститор рядко може да направи подобен портфейл, най-вече заради размера на средствата, които може да инвестира.

Експертът загатна и за нов фонд от страна на управляваната от него компания, чиято цел ще е борбата срещу инфлацията.

Могат ли двете най-популярни инвестиции да ни защитят от инфлация?