Как Фед и лихвите влияят на капиталовите пазари?

Федералният резерв повиши бенчмарковата си лихва с половин процентен пункт. Повишението от вчера е най-голямото от 2000 г. насам.

От резерва също така информираха, че ще започнат да ограничават притежаваните облигации от идния месец, като допълнителна стъпка в борбата за забавяне на инфлацията.

Американската централна банка установи федералната си лихва в диапазона между 0.75% и 1% след единодушно решение, като е вероятно да последват още повишения на лихвите със сходен размер.

Влияят ли лихвите на капиталовите пазари?

Днес ще посочим как и по какъв начин влияят лихвите на капиталовите пазари – както повишенията, така и пониженията.

Преди това да направим няколко уточнения:

Когато Федералният резерв увеличава лихвите, това означава, че хората ще разполагат с по-малко пари за покупки. Защо? Защото основната лихва стои в основата на лихвите по ипотечните кредити и кредитните карти. Когато домакинствата плащат по-високи вноски по заемите си, те обикновено разполагат с по-малко средства за покупки.

И обратното – когато Фед намалява лихвите, това означава, че парите ще се увеличат. Или иначе казано – населението ще плаща по-ниски вноски, а това насърчава покупките.

Федералният резерв повишава/понижава лихвите, като с това контролира инфлацията. Когато лихвите растат, домакинствата ще могат по-трудно да вземат заеми за имоти, къщи и др.

Когато лихвите намаляват, това увеличава парите в обращение. По-ниските лихви насърчават потреблението, тъй като е по-евтино да се купи имот с ипотека или кола на лизинг.

Какво се случва, когато Фед повиши лихвите?

Това веднага се отразява на финансовите институции. Те могат да заемат средства при по-високи лихви. Банките обаче прехвърлят по-високите си разходи към своите клиенти – домакинства и бизнеси.

Физическите лица плащат по-високи вноски по заемите си. Това означава, че с равни доходи те ще имат по-малко средства на разположение за харчене.

Четете още: Кои са любимите акции на милениълите и поколението Z?

Когато потребителите харчат по-малко, това се отразява и на приходите и печалбите на бизнесите, които също намаляват.

Когато печалбите на един бизнес и неговите приходи се понижат, това се отразява негативно и на цените на акциите му.

Ако голям брой компании отчетат по-слаби резултати, това ще засегне и основните индекси. Ето и причината за пониженията на индикаторите в САЩ в последните 5 седмици – анализаторите са в очакване на рецесия. Дали това ще се случи – предстои да видим.

Традиционно – големите печеливши от по-високите лихви са банките, брокерските компании и застрахователите.

Какво се случва, когато Фед намалява лихвите?

Когато икономиката не бележи желания ръст, резервът прибягва до намаление на основния лихвен процент. С това се стимулира финансовата активност.

При по-ниски лихви обикновено се очаква по-високо потребление, а оттам ръст и на БВП, както и по-високи приходи и печалби за бизнесите.

Потребителите, от своя страна, могат по-лесно да си позволят големи покупки, защото месечните им вноски са по-малки.

Бизнесите, от своя страна, ще могат по-лесно да рефинансират заемите си или да изтеглят нови, с които да финансират придобивания.

По-големите приходи на даден бизнес – и евентуално печалби, биха довели и до покачване на цените на акциите му.

При по-ниски лихви големите печеливши са дружествата със специална инвестиционна цел, инвестиращи в имоти, дивидентните компании, както и тези със стабилни парични потоци.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.