Капман: Недвижимите имоти вече са твърде скъпи за инвестиция

По време на висока инфлация е разумно да инвестираме в инструменти със стабилно покачване и не са с висок риск.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група „Капман“.

Една от възможностите са недвижимите имоти. Според нас обаче пазарът на недвижими имоти е свръхкупен, т.е. считаме, че цените на имотите вече са твърде високи, заяви експертът.

Най-елементарното сравнение е с цените на наемите, защото всеки един такъв актив е инвестиционен и изчисленията на доходността му се правят през изчисленията от евентуалния доход от отдаване под наем.

Четете още: Как да управляваме парите си в условия на висока инфлация? 

Считаме, че там коефициентите на възвръщаемостта са доста ниски, посочи Ялъмов.

Алтернативата е фондовият пазар и акциите на големите международни компании, които въпреки временните колебания, те имат дългосрочен траен тренд, който бори инфлацията.

Да, обикновените хора се ориентират трудно на капиталовите пазари. Навсякъде по света, а и в България, обаче има достатъчно мениджъри на фондове като нашите.

Съветът ни е да се огледат хората за професионални мениджъри. Днес дори няма минимални прагове за инвестиции – човек може да инвестира както 500 лева, така и доста повече, каза още Николай Ялъмов.

Хубавото в този тип инструменти е, че те са доста ликвидни. Един инвеститор, закупил дялове от такива фондове, може по всяко време да ги продаде и да си върне средствата, заедно с евентуалната доходност.

Без значение дали става въпрос за криза или не, най-добрата инвестиция винаги е в образованието, допълни той.