Кои са любимите акции на милениълите и поколението Z?

Милениълите и Поколението Z се очаква да наследят близо 70 трилиона долара в следващите 25 години. Тя ще им бъдат предадени от техните баби и дядовци, известни като бейби бумъри и родителите им, познати като хората от Поколението X.

Преди да ви представим любимите им акции, ще направим едно уточнение. Поколението Z са хората, родени след 1996 година, докато милениъли наричаме тези от нас, родени между 1981 и 1996 г.

Поколението Х са хората, родени между 1965 и 1980 година, докато Бейби бумърите са всички с рожден ден между 1946 и 1964 година.

Ето какво установи проучване на APEX сред 1.3 млн. акаунта.

Поколението Z

Младото поколение явно харесва най-вече Tesla (19.18%) и Apple (12.80%). Книжата на AMC и Amazon пък присъстват в съответно 8.44 и 5.28% от всички портфейли. Топ 5 се допълва от Microsoft, изпреварил Nvidia, Disney, GameStop, Facebook и Google/Alphabet.

Милениълите

Те харесват почти същите компании, както и Поколението Z. Това е така, тъй като първите шест най-големи вложения за идентични – Tesla, Apple, AMC, Amazon, Microsoft и Nvidia. В топ 10 са още Google, Facebook, GameStop и AMD.

Скорошно проучване на Bank of America посочи, че милениълите пестят повече от всякога. Днес ¼ от тях имат спестени поне по 100 000 долара, като 28% от всички инвестират на капиталовите пазари.

Поколението Х

Родените между 1965 и 1980 година харесват също най-много книжата на Tesla. Следват Apple, Amazon, AMC и Microsoft.

В челната десетка са още Nvidia, SoFi Technologies, Facebook, както и Google/Alphabet с двата си класа акции – A и C.

Бейби бумърите

Във всеки пети акаунт на хората, които днес са между 57 и 75 години присъстват акциите на Apple. Tesla заема втората позиция, следвана от Microsoft и Amazon.

Nvidia, AMD, инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, двата класа акции на Google и Facebook допълват топ 10.

Вие в кои от посочените компании имате инвестиции? Напомняме, че на капиталовите пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.