Колко продължават мечите пазари в САЩ?

Основните индикатори в САЩ отчетоха нов червен ден вчера. S&P500 започва годината по най-лошия си начин от 1962 г. насам.

Същото важи и за Dow Jones, докато технологичният Nasdaq вече се намира в меча територия.

Широкият S&P500 също не е далеч от това ниво. Той отчита спад от 17% от началото на 2022 г. Припомняме, че за мечи пазар се счита, когато даден индекс падне с 20 или повече процента.

Колко продължават мечите настроения на щатската борса?

Няма да ви напомняме, че най-големите възможности за инвестиции се откриват точно в или след тези периоди. Днешният материал е просто информативен и разглежда представянето на щатските борси в последните повече от 70 години.

Едно е сигурно – колко дълго ще продължи негативната серия зависи от няколко основни фактора. Първият от тях е инфлацията и нейните стойности в следващите месеци. Вторият определено е Фед – евентуалното затягане на монетарната политика и увеличение на лихвите. Третият фактор е развитието на войната в Украйна.

Четете още: Кои са любимите акции на милениълите и поколението Z?

Но да се върнем на основната тема. От 1950 г. до днес в САЩ са наблюдавани 15 периода, в които S&P500 се е понижил с повече от 20%.

Средният спад на индекса е 30.2 на сто, като от върха до дъното е отчетен среден период от 338 дни.

Междувременно – възстановяването до предходната най-висока стойност е отнело 603 дни, или 1.7 години.

Най-сериозният спад е от 11 януари 1973 до 3 октомври 1974 г. В тези 630 дни индикаторът губи 48.2% от стойността си. Възстановяването пък отнема цели 2114 дни, или 5.8 години.

Последните два мечи пазара са едни от най-кратките – 95 и 33 дни, а възстановяването отнема 0.3 и 0.5 години.

Говорейки за S&P500, тук може би е мястото да напомним мнението на Уорън Бъфет. Легендарният инвеститор смята, че никога не трябва да залагаме против щатската икономика.

Бъфет също така казва, че най-сигурният залог е на борсово търгуван фонд с ниски такси върхy S&P500.