Кучетата на Dow – какво представлява инвестиционната стратегия?

Стратегията “кучетата на Dow” проследява представянето на плащащите най-висок дивидент компании от щатския индекс на сините чипове за изминалата година.

Това е една изпитана във времето инвестиционна стратегия, която диктува да се купят 10-те компании с най-висока дивидентна доходност в Dow Jones.

Стратегията е известна от 1991 г., когато Майкъл О‘ Хигинс издава книгата си „Да победим Dow”.

Високите доходи от дивиденти обикновено означават ниски оценки или някакъв проблем при компаниите – най-често цените на акциите им са се понижили значително.

При тази теория всяка от 10-те компании участва с еднакво тегло при изчисляването на доходността – 10%. Т.е. ако искате да инвестирате 1000 долара, това ще рече, че трябва да вложите по 100 долара във всяка компания.

Стратегията се оказва особено печеливша през 2020 г., когато носи 7.2% доходност спрямо загуба от 12.7 на сто за индикатора.

Кучетата през 2022 година са: Dow (DOW), Verizon Communications (VZ), International Business Machines (IBM), Chevron (CVX), Intel (INTC), Coca Cola (COKE), 3M (MMM), Amgen (AMGN), Merck (MRK) и Walgreens Boots Alliance (WBA).

Тези компании, както и дивидентната им доходност, е определена в края на 2021 г. на база на дивидентите и цената на книжата в края на годината.

Dow е компанията в момента, която плаща най-висока дивидентна доходност. Тя е близо 5% (бел. ред. 4.94%).

Още две компании плащат подобни дивиденти – доходността при Verizon и IBM е 4.93 и 4.91 на сто.

Тук може би е мястото да напомним, че дивидент е частта от печалбите на дадена компания, която тя плаща на акционерите си.

Дивидентната доходност пък представлява дивидентът на акция, разделен на цената на книжата.

За още финансови новини ни следвайте във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.