Могат ли двете най-популярни инвестиции да ни защитят от инфлацията?

Депозити и недвижими имоти – именно това са двете най-популярни инвестиции на българите. Могат ли те обаче да ни защитят от инфлация?

Депозити

Спестяванията на населението вече гонят рекордните 69 млрд. лева. Към края на февруари те са точно 68.879 млрд. лева, като е отчетено 23-о поредно месечно повишение.

Днес най-високите лихви, предлагани от банките у нас, са между 0.8 и 1%, но се срещат и оферти за 1.2%.

Това обаче е доста под размера на инфлацията у нас, която по последни данни възлиза на 10%.

Или иначе казано – ако държим пари на депозит, те намаляват покупателната си способност и с тях в бъдеще ще можем да си купим все по-малко стоки и услуги.

Имоти

През миналата година имотите в страната са добавили 8.7% към стойността си, показаха преди време данни на Knight Frank. В реално изражение повишението е от 3.7%.

Това ще рече, че ако извадим инфлацията, доходността се намалява, но все пак сме на плюс, ако отдадем имота под наем.

Заслужава ли си обаче всичко това за доходност от около 3%? Не бива да забравяме данъците и разходите по поддръжка на имота. А какво ще кажете за времето, което отделяте за менажирането му?

Какви опции имаме?

Финансовото министерство публикува вчера актуализираната прогноза за инфлацията в страната.

Очаква се средногодишната инфлация за 2022 г. да възлезе на 10.4%.

Как можем да постигнем доходност от над 10%? Това наистина е въпрос за 1 млн. лева, а отговорът е – с покупката на акции или взаимни фондове.

Екипът на Капман напомня, че основният индикатор на родния капиталов пазар SOFIX добави 42.04% през изминалата година.

По-високи борсови резултати от инфлацията се отчитат и в съседна Турция, където основният индекс добавя 24.43% от началото на 2022 г. и 61.61% за последните 12 месеца.

Управляващото дружество на Капман предлага цялата палитра от инвестиционни фондове. За повече информация посетете нашия сайт или се свържете с нас.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.