Най-големият хеджфонд в света продаде книжата си на Tesla

Най-големият хеджфонд в света – Bridgewater Associates, е ликвидирал изцяло позицията си в Tesla, сочат данни, подадени към щатската комисия по ценни книжа и борси.

В края на 2021 г. фондът притежаваше 25 488 акции на най-големия производител на автомобили в света. Само три месеца по-късно тези книжа вече са продадени. Bridgewater притежаваше книжата на Tesla през цялата 2021 г.

Акциите на Tesla приключиха сесията на 31 март при ниво от 1 077.60 долара. От началото на годината обаче по позицията се отчита спад от 31.45%.

За сметка на това, Bridgewater е заложил на силно спекулативните акции на AMC и GameStop. Фондът на един от най-великите инвеститори в света Рей Далио е инвестирал и в инвестиционната компания на Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway.

Друга от новите инвестиции на Bridgewater Associates е AirBNB.

Четете още: Великите инвеститори – Рей Далио

Вложението в GameStop се оценява на 689 млн. долара, а това в AMC на 667 млн. долара.

Двете компании бележат спад от 38.14 и 56.95% от началото на 2022 г. Може би именно затова Рей Далио е вложил стотици милиони в тях.

Кои са топ 10 на инвестициите на Bridgewater Associates?

Лидерските позиции са за Procter&Gamble, Coca Cola и Alibaba. Следват Johnson & Johnson, PepsiCo, веригата супермаркети Costco, McDonald’s, най-голямата верига за продажби на дребно WalMart, както и Abbott Laboratories и Starbucks.

Позициите от топ 10 съставляват 40.7% от портфолиото на Далио. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.