Най-добрите инвестиции за борба срещу инфлацията

Инфлацията в България достигна най-високата си стойност за последните 24 г. През юли тя е на ниво от 17.3%, което не се е случвало от 1998 г. насам.

И ако си мислите, че това е само местен проблем, то грешите. Двуцифрен темп на нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени се отчита още в 15 държави от ЕС.

Най-високи са стойностите му в Естония (23.2%), Латвия (21.3%), Литва (20.9%), Чехия (17.3%) и България (14.9%).

Хармонизираният индекс на цените е повече от 10% и в Белгия, Гърция, Испания, Хърватска, Кипър, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Нещо повече – управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел предупреди, че по всяка вероятност инфлацията в Германия ще достигне двуцифрени стойности за първи път от 1951 г. насам.

Според последните данни, инфлацията в най-голямата европейска икономика е на ниво от 8.5%. Това е най-високата ѝ стойност от близо 40 г.

Как парите ни се обезценяват?

В случай че спестяванията ви са в брой, то инфлацията намалява покупателната им способност. Или иначе казано – със същото количество пари днес можете да си купите доста по-малко стоки и услуги, отколкото преди година.

Също важи и за депозитите, тъй като лихвите по годишните влогове са около 1%, или с над 16% по-ниски от инфлацията.

Четете още: Как да пестим пари по време на инфлация?

Ръстът в цените на храните, горивата и услугите ни оставят с няколко възможности за защита на парите. Спестяванията ни трябва да бъдат насочени към активи, които носят по-голяма доходност от инфлацията.

Кои са тези активи? Днес ще се спрем на част от тях, които през годините са доказали способността си „да победят“ инфлацията.

Акции

Нарастващата инфлация означава, че част от компаниите ще постигнат по-висока печалба. Това пък ще повиши и цените на книжата им.

Не пропускайте: Как да управляваме парите си в условия на висока инфлация? 

За това, разбира се, няма гаранции, но историята показва, че акциите са един от най-добрите начини да постигнем по-висока доходност от инфлацията.

Суровини

Златото и среброто открай време са считани за добри инструменти за хеджиране срещу инфлацията. Няма нужда да си купувате златни кюлчета, защото днес на пазара има борсово търгувани фондове, които следят цената на тези активи.

Добри инструменти срещу инфлацията са също така петролът и природният газ.

Недвижими имоти

В последната година цените на имотите се повишиха с над 20%, според данни на професионалистите от пазара. Ако те биват отдавани и под наем, това означава, че можете да постигнете допълнителни между 3 и 6% доходност.

Тя може да бъде дори и по-висока, ако имотите се отдават краткосрочно в популярните платформи за тази цел.

Дали обаче имотите вече не са силно надценени? Една от водещите агенции в страната предупреди за балон, а друга посочи, че цените на панелните жилища в определени части на столицата са достигнали 2 500 – 3 000 евро/кв. м.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.