Новите инвестиции на Джордж Сорос

Екипът на Капман не само ви представя известните инвеститори от миналото и настоящото, но и се спира на най-новите вложения на хората, които продължават да определят правилата на пазарите.

Известният инвеститор и милиардер Джордж Сорос е купил акции на две автомобилни компании – Tesla и Ford.

Именно те са смятани за бъдещето на автомобилната индустрия, поне в средносрочен план.

До този момент стратегията на Сорос беше да инвестира в надеждни стартъп компании от сектора, като например Lucid и Rivian. Сега обаче явно той се обръща и към лидерите на този пазар – Tesla и Ford.

92-годишният инвеститор по този начин залага на главните изпълнителни директор на двете компании – Илон Мъск (Tesla) и Джим Фарли (Ford).

Инвестиционната компания на милиардера Soros Fund Management е придобила 29 883 акции на Tesla, става ясно от регулаторни документи, подадени в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Делът в Tesla се оценява на 20.1 млн. долара към 30 юни. От този момент обаче книжата на компанията поскъпнаха с 34%. Това е първият случай, в който Сорос инвестира в Tesla.

Изненадващ факт е, че Сорос продължава да вярва на Мъск, след като вече има вложение в Twitter. Припомняме, че Илон Мъск се отказа от намерението си да купи компанията за сумата от 44 млрд. долара.

Soros Fund Management е придобил и 29.5 млн. акции на Ford.

Амбициозната цел на компанията е да произвежда по 2 млн. електрически автомобила до 2026 г.

Четете още: Великите инвеститори – Джим Роджърс 

През 2021 г. Ford е продала едва 27 140 подобни коли в САЩ.

Припомняме, че капиталовите пазари в САЩ изискват от фондовете да обявяват своите нови вложения в срок до 45 календарни дни от края на предходното тримесечие.

По последни данни фондът на Сорос има инвестиции от 5.6 млрд. долара в щатски акции. Ръстът спрямо предходното тримесечие е от 5.3%.

92-годишният инвеститор притежава състояние от 8.5 млрд. долара.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.