Общата капитализация на всички криптовалути падна под 1 трилион долара

Криптовалутите и свързаните с тях активи отчетоха сериозен спад в последните 24 часа. Вчера бяха изнесени данните за инфлацията в САЩ за август, което още повече засилва прогнозите на икономистите, че Фед ще предприеме ново повишение на лихвите от 0.75 пр. п.

Биткойнът се търгува около границата от 20 000 долара, като губи 9.9% за последните 24 часа. Етерът, от своя страна, се търгува за малко под 1 600 долара, като отчита спад от над 7% спрямо ден по-рано.

В същото време технологичният индекс Nasdaq се понижи с 5.16%, докато сините чипове от Dow Jones загубиха 3.94 на сто. Широкият индикатор S&P500 пък се понижи с 4.32 на сто.

Това беше най-лошият ден за пазарите от юни 2020 г., или 25 месеца.

Криптовалутите

Общата пазарна оценка на всички криптовалути падна под 1 трилион долара. Според данни на Coinmarketcap, тя вече е 998 млрд. долара, което е със 7% по-малко спрямо ден по-рано, когато беше 1.07 трилиона долара.

Данни на Nomics сочат, че изтъргуваните обеми на всички борси са се повишили с 62% до 739 млрд. долара през последната седмица. Само за последните 24 часа оборотът възлиза на 134 млрд. долара, което е с 20% повече от ден по-рано.

Акциите на компаниите, притежаващи големи количества криптовалути (Marathon Digital, Coinbase Global, Block и MicroStrategy) поевтиняха с между 7 и 12% вчера. 

Инфлацията в САЩ

Въпреки двете поредни повишения на лихвите с по 0.75 пр. п., инфлацията в най-голямата икономика така и не намалява. За август тя възлезе на 8.3 на сто, което е с 0.1% повече спрямо месец по-рано.

Икономистите очакваха спад до 8.1 на сто на годишна база и с 0.1 на сто на месечна.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.