Петролът с трето поредно седмично понижение

Петролът продължава своето понижение, докато еврото вече е най-евтино спрямо долара от 20 години насам. Ето какво още се случи на пазарите в последните 5 работни дни:

Петрол

Петролът добави 2.5% към стойността си в петък. Това се случи, след като стана ясно, че Саудитска Арабия няма да предприеме незабавно повишение на добива си. Американският президент Джо Байдън в момента е на посещение в арабската страна, разполагаща с едни от най-големите петролни резерви в света.

Въпреки този ръст, цените отчетоха спад за трета поредна седмица. Петролът от сорта Брент загуби 5.5% от стойността си, докато американският лек суров петрол (WTI) отчете спад от 6.9%.

Бензинът в САЩ пък отчете в петък понижение за 44-и пореден ден.

Евро/долар

През седмицата единната европейска валута се понижи до паритет спрямо щатския долар. От началото на 2022 г. еврото е загубило 12% от стойността си.

Седмицата бе приключена при ниво от 1.0084 долара.

В настоящите несигурни времена инвеститорите предпочитат щатската валута, както и швейцарския франк, като ги смятат за активи убежище.

По-високата инфлация в ЕС от САЩ, войната между Русия и Украйна, както и нарастващите очаквания за рецесия в Европа са сред факторите, влияещи негативно на еврото.

Индексите

Въпреки петъчното си повишение, трите основни индикатора в САЩ приключиха седмицата на червено. Спадът за Dow Jones бе от 0.2 на сто, докато S&P и Nasdaq отчетоха спад от 0.9% и 1.6%.

Ръстът в петък помогна на S&P 500 да се измъкне от мечата територия. Индикаторът в момента е на минус 19% от началото на 2022 г.

На червено завършиха и част от основните европейски индикатори. DAX загуби 1.16% за последните пет сесии, докато FTSE100 се понижи с 0.52 на сто. Френският CAC40 пък добави минималните 0.05 на сто.

България

Общият изтъргуван оборот на MTF Sofia за периода от 11 до 15 юли възлезе на 6.65 млн. лева. Сделките с деривати са за 5.45 млн. лева, докато тези с акции – 1.2 млн. лева.

За седмицата SOFIX загуби 0.46 на сто, докато BG BX40 се понижи с 0.60 на сто.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.