Петролът с 4% спад през седмицата

Цените на петрола отчетоха повишения в петъчната сесия, но завършиха със спад седмицата. Основните притеснения на инвеститорите са свързани с евентуалната рецесия, въпреки ограниченото предлагане на петролни продукти.

Централните банки по света продължават да повишават лихвените нива, за да се борят с инфлацията. Масовото тестване против Covid-19 в Шанхай през седмицата отново увеличи рисковете от нарушаване на веригите за доставки в затруднения в международната търговия.

Фючърсите на сорта Брент нараснаха с 2.3% вчера до 107.02 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) добави 2%, за да приключи седмицата на ниво от 104.79 долара за барел.

Брентът отчете спад от 4.1% за седмицата, докато WTI загуби 3.4 на сто. Припомняме, че през юни бе отчетен първи месечен спад на цените на петрола от ноември насам.

Цените във вторник отчетоха сериозен спад. Брентът поевтиня тогава с 10.73 долара за барел, което е третото най-голямо понижение в историята.

Евро/долар

На валутните пазари доларовият индекс завърши седмицата на ниво от 106.69, спрямо кошница от няколко други основни валути. Това се случва само дни, след достигнатото най-високо ниво за последните 20 години. Доларът бележи ръст от 12% от началото на годината спрямо кошницата от други шест валути.

Единната европейска валута завърши седмицата на ниво от 1.0182 спрямо щатския долар. През седмицата бе достигнато най-ниското ниво за еврото от декември 2002 година насам.

Четете още: Десет чести грешки, които правим с парите си

Все повече анализатори са на мнение, че в следващите седмици и месеци можем да станем свидетели на паритет между еврото и долара.

Индексите

За седмицата Nasdaq добави 4.6%, докато S&P500 и Dow Jones се повишиха с 1.9 и 0.8 на сто.

През юни щатската икономика е създала 372 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор, спрямо очакваните от анализаторите 250 хил. нови работни места.

На положителна територия през седмицата се търгуваха и основните европейски индекси. Френският CAC40 добави 1.72% за последните пет търговски сесии, докато немският DAX нарасна с 1.58%. Британският FTSE100 се повиши с 0.38 на сто.

Индексът на сините чипове у нас SOFIX добави 0.96% към стойността си, докато BG BX40 нарасна с 0.27%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.