Пет от най-честите грешки, които правим при криза на пазарите

Сузи Орман е един от най-уважаваните експерти в сферата на личните финанси. До момента тя е продала над 25 млн. копия от книгите си.

Една от тях – „Законите на парите ви“, представихте през февруари като едно от петте задължителни четива за хора, желаещи да се образоват повече във финансовата сфера и инвестициите.

Днес ще ви представим честите грешки, които правим при криза на пазарите, според Орман.

В подкаста The Women & Money тя казва, че хората ще направят тези грешки от паника, породена от евентуалната рецесия, която се задава.

Вместо да се паникьосваме, Орман съветва по-добре да се предпазим от следните пет грешки:

1. Намалете разходите си и започнете да пестите

Първата грешка, която хората правят във време на рецесия, е да продължат да харчат както преди. Краят на локдауните може би ни кара да правим именно това.

Най-добърият съвет на Орман обаче е намаляване на разходите и увеличаване на спестяванията в следващите месеци.

Мислете за настоящата ситуация като за икономическа пандемия. По този начин няма да харчите, няма да излизате, освен ако не нямате достатъчно пари за това.

2. Заделяйте пари във фонд за спешни случаи

Хората правят още една основна грешка – не заделят пари във фонд за спешни ситуации. Именно по време на пандемията научихме колко важен е един подобен фонд. Той влиза в действие, когато загубим работата и доходите си.

Рецесията може да увеличи несигурността на трудовия пазар. Именно затова един подобен фонд е задължителен за финансовото ни оцеляване. Според Орман, в него трябва да има пари, с които да изкараме поне 8 месеца без доходи.

3. Плащайте задълженията по кредитната си карта

Задълженията по кредитната карта са един от разходите, по които плащаме най-високи лихви. В случай че наистина икономиката навлезе в рецесия, това е едно от първите неща, които трябва да правим. Без никакви извинения. Просто го направете.

Имайте предвид, че в случай че останете без работа, лихвите по кредитната ви карта ще са истинско бедствие за финансите ви.

4. Въпросът не е дали да продадем всичко или нищо

Да речем, че притежавате портфолио от акции. При положение че то вече е на потенциален минус, Орман казва, че имаме няколко възможности.

Ако парите няма да ни трябват в следващите 5 години, то може въобще да не продаваме нищо. Добрите времена ще дойдат отново и историята го потвърждава.

Ако обаче имате нужда от пари, тогава въпросът не е „дали да продам всичко“. Най-добре е да продавате по малко от акциите ви, за да имате шанс за по-добра доходност.

5. Не може да инвестирате пари на пазарите, ако ще ви трябват до 5 г.

Именно затова редица специалисти препоръчват да влагаме средства на пазарите за период от 5-7 години, че дори и повече. Само така ще можете да разчитате парите ви да направят още пари.

Ако сте пред пенсия, не може да си позволите да рискувате спестяванията си.

Ако обаче сте в началото на кариерата си, то тогава заделяйте пари и ги инвестирайте всеки месеци. Без изключение! Представете си, че просто плащате поредната си сметка.

Днес екипът на Капман ви пита: Каква част от доходите си заделяте месечно? 10, 20 или повече процента?