Първият милион наистина е най-труден, но зависи изцяло от нас

Част от хората инвестират, за да увеличават спестяванията си. Други – за да се предпазят от инфлация. Трети разбират как работят пазарите и са на мнение, че те са пътят към богатството.

Дали сте от тези типове хора или не – не е от особена важност. Важното е, че четете поредния ни обучителен материал, който би ви показал успешен начин за достигане на финансова независимост.

А защо не и до първия милион. Казват, че е най-труден, но може би всичко зависи от нас.

Повечето финансови анализатори препоръчват да пестим между 10 и 15% от доходите си. Би било страхотно, ако можем да отделяме 20%, че дори и повече.

Ако все пак искате да достигнете заветната сума от 1 млн. лева, то следва да разберете един много важен факт. Той е свързан с началната година на първото ви вложение – колкото по-рано го направите, толкова по-лесно ще достигнете до милиона.

Днес ще разгледаме няколко случая, за да илюстрираме, че при ранно започване на инвестициите ще е нужно да отделяме и по-малко от доходите си.

Четете още: Биткойнът се срина, имотите са надценени. В какво да инвестираме

Посочените примери са изчислени с помощта на NerdWallet. Те не отчитат инфлацията, както и евентуални бъдещи увеличения на заплатата ни.

Примерите са на база нулева начална инвестиция, както и 6% годишна доходност.

В случай че даден човек, двойка или семейство печели 35 000 лева годишно, тя има няколко опции:

 – ако започне да инвестира на 20-годишна възраст, ще са нужни едва 12% от дохода ни, или 363 лева на месец, за да достигнем до 1 милион.
– при положение че стартирате на 25-годишна възраст, ще трябва да заделяте 17% от доходите си, или 502 лева на месец.
  – ако се забавите с още 5 години, т.е. стартирате на 30-годишна възраст, ще са нужни 702 лева на година, или 24% от дохода ни.
  – ако днес сте решили да започнете да инвестирате, но вече сте на 35 години, ще се нужни 996 лева на месец, или 34% от приходите ви.
 – какво обаче се случва, ако вече сме на 40 години? Тогава ще имате нужда да пестите и инвестирате 49% от дохода си, което прави по 1 443 лева на месец.

Разбира се, има и по-лесен начин да достигнем до 1 млн. лева при пенсиониране. Това е минимална начална инвестиция и отново – ранно започване на инвестиционната ни кариера.

Ако стартирате на 20-годишна възраст, ще са ви нужни 1000 лева и по 200 лева всеки месец в следващите 45 години, за да се доближите до заветния милион. При това положение ще трябва да намерите и инвестиция, която ви носи по малко над 8% на година.

При положение че сте на доста повече години, проблемът също е разрешим. Единственото, което трябва да направите, е да вложите първоначално по-голяма сума и да спазвате дисциплина.

А това ще рече – всеки месец да внасяте нужната сума и да не теглите парите си за след пенсия.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.