Акция на седмицата – Сирма Груп Холдинг

Книжата на Сирма Груп Холдинг бяха избрани от екипа на Капман за седмичен победител в класацията ни Акция на изминалите 5 работни дни.

Ценните книги на технологичната компания добавиха 14.04% за седмицата, с което увеличиха своя ръст от началото на 2022 г. на 18.18 процента.

По позицията бяха осъществени 106 сделки за близо 330 хил. акции. Оборотът достигна 168 247 лева.

Резултатите

Технологичната компания отчете консолидирана печалба за третото тримесечие в размер на 4.18 млн. лева спрямо 3.67 млн. лева положителен финансов резултат година по-рано.

Нетните приходи от продажби към 30 септември възлязоха на 43.2 млн. лева спрямо 39.36 млн. лева преди 12 месеца.

В края на януари компанията публикува и своите неконсолидирани резултати за четвъртото тримесечие. Според тях печалбата е 1.18 млн. лева спрямо 995 хил. лева година по-рано.

Консолидираният финансов отчет се очаква в края на февруари.

Припомняме, че към четвъртото тримесечие на 2020 г. беше обявена печалба от 3.02 млн. лева на консолидирана основа. Годината преди пандемията пък беше приключена на плюс от 5.1 млн. лева.

Покупката на Сайънт

Сирма Груп Холдинг подписа през ноември договор за придобиването на Сайънт АД.

Компанията придоби 80% от капитала, но притежава и опция за покупката на останалите 20%. Това може да се случи на 1 април 2024 г.

Сайънт, която разработва софтуерни решения в сферата на туризма, ресторантьорството и логистиката, ще запази автономност. Тя е значително по-малка от Сирма.

Приходите на Сайънт за 2020 г. са 6.28 млн. лв., а консолидираните на Сирма – 59.5 млн. лв., което я прави единадесетата по големина софтуерна компания в България, сочат данни на Капитал.

Вижте още: Защо поскъпват акциите на Неохим

SOFIX

Сделката за покупката на Сайънт се случи два месеца, след като стана ясно, че Сирма Груп Холдинг вече не е част от SOFIX.

Евентуалното завръщане на технологичната компания там ще зависи от няколко факта. На първо място, важен за инвеститорите ще е консолидираният отчет за четвъртото тримесечие.

Именно той би могъл да окаже в най-голяма степен влияние на котировките на книжата на дружеството. Евентуално разпределение на част от печалбата, както и обратно изкупуване на собствени акции също биха повишили интереса към книжата.

Акционерите

Акционери в компанията са 1 023 физически и юридически лица. Фрий Флоутът в момента е 31.4 млн. акции.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.