Сплитът на Amazon е вече факт. Ето какво означава това

Акциите на Amazon приключиха миналата седмица на ниво от 2 447 долара за брой. Вчера търговията по позицията започна от 122.35 долара.

В края на деня книжата затвориха на ниво от 124.79 долара. Сделки бяха сключени и на максималните 128.99 долара за брой.

Каква е причината за това?

Amazon е поредната компания която предприема сплит на книжата си.

Какво е сплит?

Сплит на акциите се получава, когато броят на акциите в обращение се увеличава в предварително обявено съотношение (в случая с Amazon това е 20:1).

В същото време, цената на акциите се понижава пропорционално със същото съотношение.

От 2020 г. до днес подобна процедура обявиха Nvidia, Apple и Tesla. Alphabet също обяви сплит в съотношение 20:1 през февруари. Той обаче ще влезе в сила през идния месец. 

Защо се прави?

Намаляването на цената на акциите (в случая с Amazon) се предприема, за да могат те да станат достъпни за по-широк кръг от хора.

Според редица пазарни наблюдатели, сплитът може би ще помогне на лидера в онлайн търговията да влезе в борсовия индекс Dow Jones Industrial Average.

Четете още: Най-скъпата компания в света с печалба от близо 40 млрд. долара за тримесечие

Евентуалното включване на Amazon в индекса ще е особено престижно за компанията, тъй като това е един от най-често споменаваните индикатори в света.

30-те компании в състава на индекса са известни като “сините чипове” и се считат за двигателите на американската икономика и индустрия.

Напомняме, че можете да търгувате книжата на Amazon през платформата ни CTrader.