Сплит – що е то и защо компаниите го правят?

Една от най-скъпите компании в света Amazon.com обяви, че ще направи сплит в съотношение 20:1 на своите акции.

Преди това същото съобщиха и от компанията-майка на Google – Alphabet.

През 2020 г. Apple осъществи сплит в съотношение 4:1. Същото сториха и от Tesla, но в съотношение 5:1.

Какво е сплит?

Сплит на акциите се получава, когато броят на акциите в обращение се увеличава в предварително обявено съотношение (2:1, 3:1, 4:1, или 20:1, както посочихме по-горе).

В същото време, цената на акциите се понижава пропорционално със същото съотношение.

Пример:

В случая с Amazon се взима предвид цената на акциите при затварянето на борсата в сряда. Тогава тя беше 2 785.58 долара.

Ако разделим тази цена на 20, ще получим и новата стойност от 139.28 долара за акция. Всеки инвеститор обаче ще получи по 19 нови, безплатни акции за всяка притежавана от него акция. По този начин той ще притежава общо 20 акции.

Всяка от тях ще струва по 139.28 долара, но общата им стойност ще е отново 2 785.58 долара.

Пример от България:

При листването си на борсата от Ейч Ар Кепитъл обявиха, че след приемането на годишния одитиран отчет ще предприемат сплит в съотношение 3:1. Това означава, че на всяка притежавана акция ще се дадат по 2 нови акции, при това безплатно.

Четете още: Какво има в портфейла на Бъфет? Как да си купим тези акции и ние

Към крайната дата за сключване на сделки с книжата на компанията, с право на участие в сплита, цената на акциите ще се понижи 3 пъти. Или иначе казано – ако цената е 7.50 лева (бел. ред. даваме този пример, защото е лесен за деление), то всеки инвеститор ще има на разположение не една акция, а общо три, но по 2.50 лева.

Защо се прави?

Намаляването на цената на акциите, в случая с Amazon, се предприема, за да могат те да станат достъпни за по-широк кръг от хора. Днес, разбира се, има приложения, през които могат да се закупят и части от акции, но тук не става въпрос за такъв случай.

Имайте предвид, че след обявяването на последния си сплит през 1999 г. книжата на Amazon са добавили 4300%.

Да го кажем и по този начин – много по-лесно е една компания да поскъпне с 50%, ако акциите ѝ струват 139.28 долара, отколкото със същата стойност, при положение че цената е 2 785.58 долара.

Често при сплит се наблюдава и ръст в цената на акциите. Разбира се, има и изключения.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.