Топ 5 на най-добрите филми за Уолстрийт

Вече ви представихме най-добрите книги за лични финанси. Днес екипът на Капман избра пет от най-добрите филми за Уолстрийт.

Вълкът от Уолстрийт (The Wolf of Wall Street)

Филмът на режисьора Мартин Скорсезе е вдъхновен от автобиографичната книга със същото име, дело на бившия брокер Джордън Белфорт.

В главната роля се превъплъщава Леонардо ди Каприо, а сюжетът разказва за отказа на Белфорт да сътрудничи на властите по време на криминален случай през 90-те години. 

Заради отказа си да даде информация и заради обвиненията в пране на пари, Джордън Белфорт прекарва 22 месеца в затвора – преживяване, което променя изцяло живота и вижданията му.

Във филма участват още Джона Хил, Матю Маконахи и Марго Роби.

Големият залог (The Big Short)

Филмът е базиран на действителен случай. Той проследява периода преди финансовата криза и след фалита на Lehman Brothers.

Няколко дребни играчи откриват нещо, което големите инвестиционни банки не забелязват. Те залагат на срива на финансовата система, довел до висока безработица и инфлация.

Във филма участват Крисчън Бейл, Стив Карел, Раян Гослинг и Брад Пит. Големият залог е номиниран за пет награди Оскар.

Уолстрийт (Wall Street)

Оливър Стоун се заема да покаже алчността, свързана с Уолстрийт през 80-те години. Той обаче едва ли е предполагал, че това ще стане един от най-добрите филми на финансова тематика.

 Трейдърите все още са луди по него, а всички обичат героя на Майкъл Дъглас – Гордън Геко, който отчасти се свързва с Майкъл Милкен и Иван Боески.

УолСтрийт: Парите никога не спят (Wall Street: Money never sleeps)

В продължението на филма “Уолстрийт” Дъглас се завръща в ролята на Гордън Геко, който доказва, че затворът не върши чудеса и той все още си е същият манипулативен и алчен човек, който винаги е бил.

Филмът не предизвика шум на Оскарите, но пък Дъглас получава номинация за Златен глобус през 2011 г. за най-добра поддържаща роля.

Вътрешна афера (Inside Job)

Това е първият филм, разкриващ потресаващата истина зад икономическата криза от 2008 г. Заради глобалния финансов срив – на стойност над 20 трилиона долара, милиони хора губят домовете и работата си.

Документалният филм излиза през 2010 г., като печели Оскар. Разказан е от носителя на статуетката Мат Деймън.

Можеше ли да се предвиди и предотврати финансовата криза? Ще се изненадате от алчността на инвестиционните банкери и парите, които те печелят.

Тук може би е моментът да отбележим, че можете да търгувате на финансовите пазари с платформата ни CTrader.