Фед вдигна лихвите, Nasdaq с ръст от 4%

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените си нива със 75 базисни пункта. Това се случва за втори пореден месец – след същото повишение и през юни.

С агресивното си поведение от Фед се надяват, че ще спрат ръста на инфлацията в страната.

Изправени пред най-големия ценови натиск от 40 години, централните банкери вдигнаха целевия диапазон за лихвите по федералните фондове до ниво от 2.25% до 2.5%.

Това води до кумулативно увеличение от юни до юли със 150 базисни пункта – най-рязкото покачване от началото на 80-те години на миналия век.

“Последните индикатори за икономиката сочат, че потреблението и производството намаляват“, отчитат от Фед.

Пазарът на труда обаче е в подем, а безработицата е на изключително ниски нива, допълват още оттам.

В момента тя е 3.6%, като следва да се има предвид, че при нива от 4 на сто анализаторите посочват, че икономиката работи на пълни обороти.

Инфлацията обаче е това, което влияе на търсенето и предлагането, като увеличения има най-вече при енергийните ресурси и храните, допълват от Фед.

Според последните данни, изнесени преди седмица, инфлацията в САЩ към юни е на ниво от 9.1%. Това е най-високото ниво от ноември 1981 г.

Новината за повишението на лихвите се отрази изключително добре на щатските индикатори. Най-голям ръст се наблюдава при Nasdaq. Технологичният индекс добави 4.06% и отново премина границата от 12 000 пункта.

Широкият индикатор S&P500 нарасна с 2.62 на сто, докато сините чипове от Dow Jones добавиха 1.37%.