Червена вълна заля борсите по света

Европейските и щатските пазари приключиха седмицата със силни понижения, след разпродажбите реализирани в петък.

Те бяха предизвикани след изказване от страна на Джером Пауъл. Председателят на Фед обяви, че вероятно ще станем свидетели на още големи увеличения на лихвените проценти през следващите месеци.

Това се прави заради усилията на Фед фокусиран върху укротяването на инфлацията в страната, достигнала до 40-годишен максимум.

В речта си през централните банкери от цял свят в Джаксън Хоул, Уайоминг призна, че продължаващото затягане на кредитирането ще причини затруднения за много домакинства и фирми, тъй като по-високите лихви допълнително забавят икономиката и потенциално водят до загуба на работни места.

“Това е неприятната цена за намаляване на инфлацията”, каза Пауъл.

След като повиши ключовия си краткосрочен лихвен процент с 0,75 процентни пункта от пункта на всяка от последните си две срещи, което представлява най-бързия темп на увеличение на лихвите в страната от началото на 80-те години на миналия век, Пауъл обяви, че Фед може да намали това темпо “в някакъв момент”, което подсказва, че това едва ли ще е скоро.

Изказването разочарова инвеститорите, които се надяваха на сигнал, че по-късно през годината институцията може да смекчи увеличението на лихвените проценти, ако инфлацията покаже още признаци, че спада.

Борсите

Щатските пазари загубиха по над 4% за изминалата седмица. Технологичният индикатор Nasdaq отчете спад от 4.44%, с което вече е на -22.39% от началото на 2022 г.

Широкият индикатор S&P500 се понижи с 4.04%, докато сините чипове от Dow Jones загубиха 4.22 на сто за последните пет работни дни.

Силни понижения имаше и в Европа. Немският DAX загуби 4.23% и вече е на крачка от мечи пазар с понижението си от 18.34% от началото на годината.

Френският и британският основни индикатори CAC40 и FTSE 100 отчетоха спад от 3.41 и 1.63%. Японският Nikkei се понижи с 1%, с което отново излезе на минус от началото на 2022 г. (бел. ред. – 0.52%).

България

Общият изтъргуван оборот на MFT SOFIA за периода от 22 до 26 август възлезе на 6.3 млн. лв.

SOFIX загуби 0.49% за последните пет търговски сесии, докато BG BX40 отчете спад от 0.12 на сто. 

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.