Червена седмица за фондовите борси, среброто с двегодишен минимум

Подновеното изостряне на газовата криза в Европа тласна фондовите пазари в САЩ рязко към отрицателна територия в петък.

Основна причина за това бе новото спиране на природен газ от страна на Газпром по газопровода Северен поток. Анализатори са на мнение, че нарушените доставки могат да доведат Европа до прекъсване на електрозахранването, проблеми пред бизнесите, работещи на газ, както и тежка рецесия.

Евентуален икономически спад би могъл да засегне и САЩ, тъй като страните от Стария континент са основни търговски партньори.

Икономическите данни

За повишения в петък на щатската борса не помогна и по-добрите от очакваното данни за пазара на труда. През август в най-голямата икономика са разкрити 315 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор. Месец по-рано повишението бе от 526 хиляди, а прогнозата за август бе от 300 хиляди.

В четвъртък стана ясно, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е намалял за трета поредна седмица, спадайки до двумесечно дъно.

Миналия месец статистиката доказа, че Фед е на правилен път с лихвените повишения. Годишният растеж на потребителските цени се е забавил от 9.1% до 8.5%.

Припомняме, че на 20-21 септември, ще се проведе следващото заседание на Фед. Към момента по всичко личи, че оттам имат зелена светлина за още едно голямо лихвено повишение.  

Основните щатски индикатори загубиха по над 1% в петък. Седмичните понижения за Dow и S&P са от съответно 3 и 3.3 на сто, докато Nasdaq загуби 4.2 на сто.

Вчера водещите европейски индикатори приключиха сесията силно на положителна територия. Ръстовете обаче не се оказаха достатъчни да се изтрият натрупаните загуби през предходните четири дни. 

Немският DAX отчете спад от 3.29% за седмицата, докато френският CAC40 се понижи с 1.7%. Британският FTSE завърши седмицата на близо 2% под нивото си отпреди 7 дни и вече е на минус от началото на 2022 г.

Четете още: Най-добрите инвестиции в борба срещу инфлацията

През седмицата стана ясно, че инфлацията в еврозоната се е повишила до 9.1% през август, спрямо 8.9 на сто за юли. Това е нова рекордна стойност в историята на еврото. Единната европейска валута продължава да се търгува около паритет спрямо щатския долар.

Общият изтъргуван оборот на MTF SOFIA за последните 5 търговски сесии възлезе на 8.5 млн. лв.

Среброто с двегодишно дъно

Цената на среброто се понижи в петък под 18 долара за унция, което се случва за първи път от юни 2020 г. Припомняме, че през март стойността на среброто бе почти 27 долара за унция. Сивият метал днес се търгува при съотношение 96:1 спрямо златото.

Златото от своя страна достигна 6-седмично дъно, но отчете лек ръст, за да завърши последната сесия на 1722 долара за унция. Благородният метал се понижава на фона на силното поскъпване на щатския долар през последните месеци, както и очакванията, че Фед отново ще предприеме повишение на лихвите.

Биткойнът се понижи с над 3% за последните 7 дни и вече се търгува под 20 000 долара.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.