Щатските акции прекъснаха серията си от три седмични понижения

Силен ръст отчетоха щатските и европейски книжа в петък, което се оказа достатъчно за положителен край на седмицата.

Ръстовете идват на фона на повишението на основния лихвен процент от Европейската централна банка в четвъртък.

Увеличението е най-голямото в историята на валутния блок, а с него референтната лихва по депозитите на банката достигна 0.75%. Това е най-високото ниво от 2011 г. насам.

Ден по-късно стана ясно, че Фед също не смята да спира с повишенията на лихвите. Федералният резерв повиши лихвата с по 0.75 пр. п. на последните две заседания през юни и юли.

Инфлацията в САЩ започна да се понижава, но е далеч от желаните от Фед 2%. Ето защо редица инвестиционни банки прогнозират нов скок на основната лихва отвъд океана с 0.75 пр. п. Това евентуално ще се случи след заседанието, предвидено за 20-21 септември.

За седмицата Dow Jones и S&P500 добавиха респективно 2.66 и 3.65%. Технологичният Nasdaq отново беше над всички с повишение от 4.14 на сто.

Положителната сесия в петък изведе и европейските индикатори на плюс за последните пет дни. Немският DAX нарасна с 0.29 на сто, докато основните индикатори във Франция и Великобритания (бел. ред. CAC40 и FTSE100) отчетоха ръстове от 0.73 и 0.96 на сто.

Най-популярната криптовалута премина отново психологическата граница от 21 000 долара, ден след като поевтиня под 19 000 долара.

Биткойнът се облагодетелства от поевтиняването на щатския долар в петък.

Петролът отчете силен ръст в последния работен ден, но за седмицата бе реализирано минимално поскъпване.

България

Общият изтъргуван оборот на MTF Sofia възлезе на малко над 4 млн. лв. Основните индекси SOFIX и BG BX40 реализираха загуби от 0.72 и 0.64%.

Ето и какви промени ще настъпят в индексите от 19 септември 

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.