Щатските и европейските индекси с най-добрия си месец от ноември 2020 г.

Щатските и европейските индекси приключиха месец юли силно на положителна територия. Това беше най-добрия месец за книжата за последните 20 месеца, или от ноември 2020 г.

Ръстът за Dow Jones през юли бе от 6.7 на сто. S&P500 нарасна с 9.1 на сто, докато технологичните книжа от Nasdaq се повишиха с 12.4 на сто.

Това са най-големите месечни ръстове и за трите индекса от ноември 2020 г.

За последните пет търговски сесии Dow е нагоре с 3%, а S&P 500 и Nasdaq нараснаха респективно с 4.3% и 4.7%.

Ръстът идва на фона на мненията на голяма част от инвеститорите, че инфлацията може би е достигнала връхна точка започва да надделява.

В петък Бюрото за икономически анализи съобщи, че индексът на разходите за лично потребление е нараснал с 6.8% на 12-месечна база.

Този индикатор за инфлацията, който е внимателно наблюдаван от Фед, достигна най-високото си ниво от януари 1982 г. насам.

Книжата на Amazon и Apple бяха сред големите печеливши. Резултатите на Amazon за последното тримесечие отчитат 121 млрд. долара приходи, спрямо очаквани от анализаторите 119 млрд. долара.

Компанията отчете загуба за второто тримесечие, макар че пазарните наблюдатели бяха прогнозирали печалба.

Все пак компанията успява да намали разходите си, като само за последното тримесечие е намалило служителите си с 99 хиляди. Днес за компанията работят 1.52 млрд. души, което я прави един от най-големите работодатели в света.

Книжата на Amazon добавиха 27% през юли, като петъчното повишение бе от над 10 на сто. Това е най-доброто месечно представяне на акциите на компанията от октомври 2009 г.

Позитивизмът не подмина и Apple, след като компанията отчете най-доброто си тримесечие в историята. Приходите на компанията за последното тримесечие възлязоха на 83 млрд. долара.

Книжата на Apple добавиха 19 на сто към пазарната си оценка през юли.

От Bloomberg изчислиха, че пазарните капитализации на Apple и Amazon са нараснали със съвкупните 196 млрд. долара след отчетите им.

Не толкова добре обаче завърши седмицата за Intel. Компанията обяви по-слаби от очакваните финансови резултати за последното тримесечие, което се отрази с понижение от 8.5 на сто за акциите им.

Европейският индекс Stoxx 600 добави 1.3 на сто към стойността си вчера, като всички сектори приключиха на зелена територия. Изключение направиха фармацевтичните книжа, загубили минималните 0.4 на сто.

Немският и британският основни индикатори DAX и FTSE100 добавиха 1.74 и 2.02 на сто през последните 5 работни дни. Най-силен ръст отчете CAC40. Френският основен индекс нарасна с 3.73 на сто.

За месеца Stoxx 600 се повиши с 6.3 на сто, което е най-доброто му представяне от ноември 2020 г.

Петролът завърши седмицата с повишение от 3.38 на сто. За месеца обаче щатският лек суров петрол се понижи с 9.37%.

България 

Индексът на сините чипове SOFIX добави 0.33 на сто към стойността си за седмицата, докато BG BX40 загуби минималните 0.17 на сто. Оборотът на MTF SOFIA възлезе на 5.59 млн. лева. 

Припомняме, че изброените по-горе компании можете да търгувате през платформата ни Ctrader.

За още финансови новини ни следвайте във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.