Що е то FAANG и FAAMG?

Чували ли сте за FAAMG? Това е съкращение на Goldman Sachs, което включва пет от най-големите технологични компании.

Днес то е съставено от Meta (доскоро известна като Facebook), Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google).

Петте посочени по-горе компании са сред най-скъпите в света. Общата им пазарна оценка е близо 7 милиарда долара.

Растежът на тези компании в последните години донесе впечатляваща доходност на инвеститорите. Тя изпреварва възвръщаемостта, получена от вложителите в Berkshire Hathaway, Soros Fund Management и Renaissance Technologies.

Това е и причината всички посочени по-горе инвестиционни компании да влагат пари в поне някой от технологичните гиганти.

Apple, например, е най-голямата инвестиция на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Именно това е и най-скъпата компания днес в световен мащаб.

Част от анализаторите обаче са на мнение, че след този сериозен ръст може би е време за лек спад, преди отново да видим възход по тези пет позиции.

Дали ще се случи точно това – предстои да видим.

Ето и какви са останалите съкращения, подобни на FAAMG:

FAANG – това съкращение включва Netflix, за сметка на Microsoft.

FANG – оригиналното съкращение е дело на Джим Креймър. Той го презентира през 2013 г., като в него не е включена Apple.

FAANMG – това са всички посочени по-горе компании, включително Netflix и Microsoft.

Днес тяхната пазарна оценка е близо 24% от общата на S&P500. Ето защо е много важно да следим движението им.

Силното движение в една от двете посоки на 2, 3 или повече от тези гиганти е достатъчно да наклони везните и за индексите.

Как можем да инвестираме в изброените вече компании?

Най-лесно това може да стане със сключването на договор с ИП Капман, като един от най-големите инвестиционни посредници у нас.

След като това се случи, вече ще имате достъп до платформата за търговия CTRader. С нейна помощ ще можете да вложите средства и да съставите вашето инвестиционно портфолио.

В случай че нямате познанията и времето да следите пазарите, то тогава може да доверите спестяванията си на професионалистите от Капман Асет Мениджмънт. Те определено знаят в какво да ги инвестират.

За повече информация – последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, LinkedIn или Twitter. Също така можете да ни пишете или да ни потърсите по телефона или в офисите ни в София, Стара Загора и Варна.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.