Япония нагоре, нов спад за щатските пазари

Международните пазари приключиха изминаващата седмица на разнопосочна територия. Спад беше отчетен в САЩ и Германия, докато индексите в Япония и Великобритания завършиха седмицата на зелено.

Минимални повишения бяха отчетени и на родния капиталов пазар.

Ето и подробностите:

САЩ

Трите основни индикатора завършиха седмицата със спад. Dow Jones и Nasdaq загубиха по около 1%, докато S&P500 отчете понижение от 1.2%.

В петък стана ясно, че щатската икономика е създала 390 000 нови работни места през май. Това е доста повече спрямо очакваните от анализаторите 328 000 работни места.

Корпоративните новини

Поскъпването на щатския долар през първите пет месеца на 2022 г. накара Microsoft да понижи прогнозата си за второто тримесечие на годината.

Главният изпълнителен директор на Tesla и най-богат човек в света Илон Мъск пък обяви, че компанията планира да съкрати 10% от служителите си.

Това се случи само ден, след като Мъск съобщи, че иска служителите му да се завърнат в офисите или да напуснат компанията.

Amazon и Microsoft веднага обявиха, че са готови да наемат тези от служителите, които не желаят да се върнат в офисите на Tesla.

Япония, Германия и Великобритания

Японският Nikkei 225 завърши седмицата с ръст от 3.66%, с което се повиши до двумесечен максимум. Индикаторът вече е на 3.58% под нивото си от края на миналата година.

През седмицата стана ясно, че слабата йена продължава да облагодетелства износителите, а анализ за автомобилния сектор оскъпи книжата им.

Позитивизъм за инвеститорите дадоха и по-добрите данни за бизнес активността на производствения сектор.

Британският FTSE100 добави минималните 0.14 на сто за последните пет работни дни. Той вече е с 2% над нивата от края на 2021 г.

През седмицата стана ясно, че британските ипотечни кредитори са отпуснали с 1/3 по-малко средства през април. Спадът идва на фона на по-високите лихви по кредитите, които по всяка вероятност ще забавят ръста на цените на имотите.

Немският DAX завърши седмицата със спад от 0.01 на сто и вече е с близо 9 на сто под нивата от края на миналата година. Френският CAC40 се понижи с 0.47% и вече е на минус 10% за 2022 г.

България

SOFIX добави 0.45% към стойността си през последните пет дни. Широкият BG BX40 нарасна с минималните 0.04 на сто.

Акциите на Софарма трейдинг отчетоха най-силен ръст за този период, добавяйки над 10% към стойността си (бел. ред. 10.13%).