5 лева дневно могат да променят живота ви

Малко или много са 5 лева? Отговорът на този въпрос е различен, в зависимост от финансовото ни състояние.

Напълно еднакъв обаче е той що се отнася до употребата им. Въпросът е дали ще ги инвестираме или ще ги похарчим?

Преди време известният YouTube-р Стивън Греъм обясни защо не дава по 5 долара за кафе от популярна верига. Неговото просто обяснение – тези 5 долара след 35 дни биха се превърнали в 75 долара.

„Просто не ми се пие кафе за 75 долара“, казва той. Ето защо, макар и да е милионер, Греъм прави своето кафе вкъщи, което му струва около 20 цента, или около 35 стотинки.

В друго видео бившият брокер на недвижими имоти обяснява с какво се храни през седмицата, за да пести пари.

Ето това е разликата между нас и богатите хора – те имат за цел да инвестират спестените средства.

Примерът с 5 долара, или в нашия случай 5 лева, е точно на мястото си. Именно спестените и след това инвестирани 5 лева на ден могат да променят живота ни.

Е, можете ли да намерите начин да пестите по 5 лева дневно?  Ако, да, нека видим какви чудеса може да направи тази сума.

Оказа се, че спестените 5 лева на ден, или 150 лева на месец, могат да се превърнат в доста голяма сума след няколко години.

При положение че влагаме тези средства при 5% годишна доходност, след 10 години ще имаме на разположение 22 640 лева.

Ако ги оставим да работят за нас още 10 години, това ще ни донесе 59 519 лева. В случай че инвестираме 30 години, тя ще нарасне до 119 589 лева.

Какво ще се случи, ако повишим доходността? Средната годишна историческа доходност на щатските пазари е над 8% и дори над 10% за последните 10 години.

Пет лева дневно, инвестирани при 8% годишна доходност, биха се превърнали в 170 хил. лева след 30 години.

Ако доходността е 8 на сто, то бихме разполагали с 203 909 лева. Невероятно, нали?  А тук дори не ползваме първоначално вложение, което би променило коренно нашата инвестиция.

Ако вложим само 1000 лева в началото на периода, сумите биха се изменили драстично. Нарастването би било на 28 хил. лева след 10 години, 87 хил. лева след 20 години и 213 000 лева след 30 години и 8% доходност.

Влагайки обаче 10 000 лева в началото, това би увеличило сумата след 30 години на 304 хил. лева.

Запомнете – инвестициите са като мускул. Колкото повече инвестирате за по-дълъг период, толкова повече ще имате на разположение.

Препоръчителният хоризонт винаги е по-голям, за да се избегнат негативните за нас пазарни движения.

Прочетете още: Акция на седмицата – Ейч Ар Кепитъл

От вас зависи едно-единствено нещо – да оставите парите да работят за вас без да ги похарчите. Колко време бихте се справили да заделяте по 5 лева дневно и в края на месеца да ги инвестирате?

А знаете ли къде да ги вложите при настоящите нулеви лихви по банковите депозити? В следващите дни с колегите от ИП Капман ще ви представим няколко идеи.

Последвайте ни във Фейсбук и Инстаграм, за да сте информирани за света на парите.