8 март: Наблюдава ли се повишен интерес към инвестиции от страна на жените?

По случай Международния ден на жената решихме да се спрем на темата за инвестициите от женска гледна точка.

Оказа се, че в последните години в Капман се отчита сериозно нарастване на запитванията и на инвестициите от страна на нежната половина.

Дори 44% от всички последователи на фейсбук страницата на Капман са жени.

Защо именно в последните години тази тенденция става все по-ясно изразена?

Доходите

Повишението на доходите в страната в последните години е основната причина за това. Когато човек печели повече, той има възможност и да пести по-голяма част от приходите си.

Въпреки че все още сме най-слабо платени в ЕС, ниската база ни дава и доста плюсове. По-надолу от последното място няма, ето защо отчетените ръстове в заплащането в последните години са – освен забележителни, също така и едни от най-високите в ЕС.

Не са една или две дамските професии, които носят високи доходи. В последните години не са малко и жените, които печелят повече от половинките си.

„Не“ на ниските лихви

До преди няколко години спестяванията на депозит бяха на мода у нас. Лихвите от 3 до 5% на година (а в някои случаи и до 8%), бяха достатъчни, за да увеличим „парите си за черни дни“.

Но не и днес. По последни данни на централната банка, лихвите по депозитите са все по-близо до нулата. Ето защо голяма част от домакинствата, а в нашия случай и жените, търсят по-голяма доходност. Къде да я открием – освен на капиталовите пазари?

Четете още: 5 лева дневно могат да променят живота ви

Специалистът говори

В съвременното общество ролите на жените и мъжете са изравнени, казва Сибила Грозданова-Янкова, изпълнителен директор на ИП Капман.

„Макар и към момента все още процентът на инвестиращите мъже да е по-висок, се наблюдава тенденция все повече жени да стартират активна инвестиционна дейност“, казва още тя.

„В повечето случай рискът, който те са склонни да поемат, е значително по-нисък и по-типично за тях е формирането на портфейли с консервативен или балансиран рисков профил“, допълва Грозданова-Янкова.

Какво можем да направим?

Имате ли поне 1 000 или 2 000 лева свободни парични средства? А защо не 5 или 10 000? Както се казва – колкото повече, толкова повече. А можете ли да пестите поне по 10% от доходите си?

От Капман можем да ви помогнем и да ви насочим към подходящия инвестиционен продукт. Не забравяйте, че инвестиционният посредник е лицензиран от Комисията за финансов надзор и че парите ви ще бъдат управлявани от специалисти.

И накрая, честит 8 март! Тук може би е мястото да си припомним и един цитат от Аристотел Онасис, който гласи: „Ако нямаше жени, всички пари на света нямаше да значат нищо“.